Logga in

Alla Åkes solceller blev stulna

Publicerad
1 mar 2017, 16:33

Tjuvar stal en hel solcellsanläggning utanför Värnamo härom natten. “Jag trodde knappt mina ögon”, säger Åke Eiborn.

Åke Eiborn fick en tråkig överraskning när han skulle hämta bilen ur garaget på tisdagsmorgonen – alla hans 40 solcellspaneler var stulna.

– Jag trodde knappt mina ögon, säger Åke Eiborn.

Solcellerna togs i drift första februari i fjol och hade en sammanlagd effekt på 10 kW. Nu finns endast de tomma stativen kvar, och hjulspår i marken som tyder på att någon har kört in en lastbil på gården. Åke tror att tjuvarna har varit på platsen och rekat i förväg och att stölden skedde medan han sov på natten. Förmodligen gick det ganska fort.

– Det behövs bara enkla skruvdragare för att få loss panelerna, och de väger ungefär 20 kg styck. Om de var fyra gubbar så behöver det inte ha tagit mer än en halvtimme, säger han.

Stölden är polisanmäld och Åke berättar att polisen har undersökt brottsplatsen. De stulna solcellerna hade ett sammanlagt värde på cirka 80 000 kronor, och var försäkrade. Nu är Åke Eiborn helt inställd på att skaffa nya paneler.

– Jag har varit jättenöjd med anläggningen och ska absolut skaffa nya, Men den här gången ska panelerna få larm och de ska fästas så att det inte räcker med en skruvdragare för att få loss dem, säger han.

Han berättar att han från början ville ha solcellerna på taket, där de är svårare att komma åt. Men på taket finns redan fönster, skorsten och en stege så 10 kW solpaneler fick inte plats. Därför gjordes installationen i stället på marken.

Anläggningen har levererats av företaget Aktiv Sol i Nöbbele i trakten. Nu har företagets ägare Bernth Nyberg gått ut med en varning på Facebook för att ingen ska köpa stöldgodset. Det rör sig om blå polykristallina solcellerna är av märket Perlight Solar.