Logga in

Powerbanken exploderade

Publicerad
13 feb 2017, 14:16

Klockan fem på morgonen vaknar Johan Ahlén av en smäll i sin hyreslägenhet i Kläppen i Sälen.

 – Jag såg ett stort ljussken i slutet av mitt vardagsrum och tänkte, oh shit det här var inte bra, säger han till Elinstallatören.

– Jag tog istället mitt täcke och försökte kväva elden, men så försökte jag istället bära ut allt i täcket. Det hade då blivit för varmt, så jag skyfflade ut allt så snabbt som möjligt.

Brandvarnaren hade inte fungerat och Johan Ahlén säger att han är glad att han inte sov på mage som han brukar göra, han tror att det räddade honom.

Spår efter powerbankexplosionen.

– Jag vill inte veta vad som hade kunnat hända, det här är också något jag vill varna för. Det här är också något som jag vill uppmärksamma. Kolla alltid att brandvarnaren fungerar där ni bor.

Brandvarnaren var en av de många saker Johan Ahlén frågade om innan han flyttade in.

– Jag är redigt förbannad på uthyraren eftersom jag hade kollat upp det innan och han försäkrade att allt fungerade som det skulle.

Händelsen blev en chock för Johan Ahlén och han har nu startat en dialog med hyresvärden.

– Uthyraren har hemförsäkring så han ska försöka få ut ersättning via försäkringsbolaget. Men just nu är rummet rökskadat så jag kan inte sova där.

Han köpte en laddare till mobilen, en solcellsdriven powerbank, via det finska företaget E-ville, som säger att det är första gången någon av deras produkter har börjat brinna. Nu har företaget tagit bort den från sortimentet.

På Elsäkerhetsverket är det första gången man får in en anmälan om en powerbank. Tidigare har man mottagit flera anmälningar om bland annat hoverboards och mobilladdare. För att undvika händelser som denna uppmanar man att undvika laddning när man sover.

– För att vara på den säkra sidan, ladda alltid under upp sikt, man vet inte vad som kan hända annars, säger Thomas Nilson inspektör för marknadskontroll på Elsäkerhetsverket och tillägger.

– Om en produkt går sönder ska den gå sönder säkert, det ska inte skapa brand. Det ska finnas komponenter som bryter kretsen så att ström inte fortsätter matas.