Anrikt lyxhotell välkomnar med nytt ljus

Publicerad
29 apr 2015, 13:12
| Uppdaterad
15 apr 2021

Anrika Grand Hôtel i Stockholm har fått en ny lobby där ljuset växlar med årstiderna och tiden på dygnet. Lösningen är helt baserad på LED och blandar dolda ljuskällor med klassiska armaturer. Ljusdesignern Peter Wennerberg berättar om projektet.

Grand Hôtel har fått en ny lobby som är betydligt ljusare och mer inbjudande än den gamla. Mycket tack vare en avancerad belysningslösning helt baserad på LED. ”I ljussättningen har man valt att inte endast arbeta med direkt ljus från kristallkronor och golvlampor utan i stället tagit fram en lösning som bygger på indirekt ljus, där belysningen tar nytta av arkitekturen”, står det att läsa i hotellets pressrelease inför invigningen av den nya lobbyn.

Vi är väldigt nöjda med ljusinstallationen. Den bidrar till en fin helhet som gör att hela lobbyn blir ljusare och mer välkomnande än tidigare.
Madeleine Barck, Hotellchef Grand Hôtel

 

Elinstallatören är på plats och tjuvkikar på elinstallationerna ett par veckor innan projektet ska vara klart. Men då är alla så stressade att det knappt finns tid att prata. Några dagar efter invigningen däremot träffar vi projektets ljusdesigner Peter Wennerberg, på Wennerberg & Wennerberg AB, i lobbyn.

– Vi har jobbat mycket med reflekterat ljus och dolda ljuskällor. Ingen ska bli bländad eller direkt belyst – slagskuggor i ansiktet är inte så snyggt, säger Peter Wennerberg.

Mycket riktigt känns det som om ljuset är överallt, och kommer från ingenstans. Gipsdekorationerna på väggarna är inte direkt belysta, ändå framträder de tydligt. Och den rikt utsmyckade och förgyllda stuckaturen under taket badar i ett rosaskimrande sken. Peter Wennerberg förklarar att den marmorerade nedersta sektionen är nyproducerad och döljer LED-strips med en färgtemperatur på 2400 Kelvin.

– För att framhäva guld behövs en mycket varm färgtemperatur. Vi provbelyste först med 2700 Kelvin, och då blev guldet grått, säger Peter Wennerberg.

Inför renoveringen samarbetade han med en visualiseringsfirma, Arcitec, som ritade upp i 3D hur lobbyn skulle komma att se ut.

– Att förklara en ljusdesign är svårt, och utan visualiseringen skulle vi aldrig fått gå vidare med projektet. Och såhär i efterhand kan vi konstatera att modellerna stämmer exakt överens med resultatet, säger Peter Wennerberg nöjt.

Mest stolt är han över kristallkronorna, som glittrar i ett ljus som tycks komma inifrån. Och det gör det också. Peter förklarar att synliga ljuskällor är irriterande för ögat och ”inte framhäver armaturen över huvud taget”, och att kristallkronor ofta upplevs som mörka eftersom de inte lyser upp taket. Därför har kristallkronorna i Grand Hôtels lobby försetts med LED-strips som skickar allt ljus upp i taket och ut åt sidorna.

LED-stripparna är specialtillverkade i Japan och Kina och göms i u-formade mässingsprofiler som är fästa inuti kronorna. Eftersom lösningen är unik fanns det inga färdiga produkter på marknaden som kunde användas.

– Visst, det finns sidemitterande LED-strips, men de har för små dioder för att ge bra ljuskvalitet, säger Peter Wennerberg, och tillägger:

– På invigningen av lobbyn hörde jag många intressanta spekulationer om var ljuset kommer ifrån. En del trodde det projicerades på kristallkronorna på något sätt.

Medan Elinstallatören är på besök har belysningen i lobbyn långsamt dimmrats ner och antagit en varmare ton. Utan att vi riktigt tänkt på det. Peter berättar att den är kopplad till ett astrour i styrsystemet, som vet när solen går ner, och långsamt ställer om från dagsljus till kvällsljus. Det går också att sätta in konstantljussensorer framöver, som mäter ljuset utomhus och anpassar belysningen efter det.

– Om du kommer in i en byggnad utifrån, speciellt en solig dag, kan insidan upplevas som väldigt mörk och det tar ett tag för ögonen att vänja sig. Det vill vi undvika så mycket som möjligt, säger han.

Ljusdesign är otroligt viktigt och roligt att jobba med. Hur ljussättningen sker gör stor skillnad för upplevelsen. Helheten är självklart viktig och speciellt i delar som angränsar till varandra.
Madeleine Barck

 

För att hålla femstjärnig klass genomgår Grand Hôtel ständigt nya renoveringar, och nu görs även angränsande ytor om. Först ut är garderobsfoajén, och passagen mellan den och lobbyn, som färdigställs i skrivande stund.

– Det är ett roligt, spännande och utmanande uppdrag. Dessutom känns det ärofullt. Grand Hôtel är ett hotell som de flesta känner till, och många anser att det är Sveriges vackraste, säger Peter Wennerberg.

Slutligen, en viktig fråga. Kan LED-stripparna växla färg?

– Nej, alltså, det är ingen nattklubb det här, skrattar Peter Wennerberg.

FAKTA

Leverantörer

LED-strips, drivers, med mera: Wennerström Ljuskontroll
Repliker av ursprunglig kristallkrona: KN Chandeliers
Stuckatur: Stuckbema
Wall washers: AlphaLED
LED-strips i kristallkronorna: Ljus i Hus
Handledarbelysning: Planet Lighting
Infällda golvarmaturer: John Cullen
Ljud och styrsystem: Aloud
Elinstallationer: Sköndals Elektriska
Visualisering: Arcitec
Inredning: Eye Interior