Viktigt om vikt

Publicerad 12 feb 2014, 15:44

Vad är det för skillnad på skattevikt och tjänstevikt? Vad är totalvikt, tågvikt och maxlast egentligen? Frågor av vikt som vi nu ska reda ut.

Tjänstevikt är den sammanlagda vikt bilen har med full tank, smörjoljor, kylvätska samt utrustning som tillhör såsom reservhjul, verktyg och förare. I tjänstevikten räknas inte vikt för passagerare eller last in. Tjänstevikten finns angiven på registreringsbeviset.

Skattevikt är den vikt på vilken vägtrafikskatten är baserad och står också angiven på registreringsbeviset. Det gäller personbil, lastbil, släpvagn med totalvikt på 751 kg och uppåt, tungt terrängfordon, buss, motorcykel, fyrhjuling som är registrerade som NC, motorredskap som till exempel traktor. Skattevikt gäller inte för moped klass 1, jordbrukstraktorer, släpvagnar med en totalvikt av max 750 kg, lätt terrängsläp, terränghjuling, snöskoter och terrängskoter.

Bruttovikt är en uppgift om vad ett fordon faktiskt väger vid ett specifikt tillfälle. Det utgörs av tjänstevikt och lastvikt vid det aktuella tillfället.

Tågvikt får vi då vi lägger ihop dragfordonets och en släpvagns bruttovikt tillsammans.
Maxlast är den maximala lasten i kilo (även takbox inräknat) som bilen eller släpvagnen får ta inklusive passagerare. Hur mycket det är står på registreringsbeviset.

Totalvikt får vi när vi lägger ihop bilens tjänstevikt, vikten för alla åkande som bilen får ta plus den maximala lastvikt som fordonet är godkänt för. Denna vikt får aldrig överskridas.

Maximal släpvagnsvikt är den sammanlagda vikten av släpvagn och dess last. Vikten får inte överskridas, det kan innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som släpvagnens registreringsbevis anger. Med vanligt B-körkort får inte släpvagnens totalvikt överskrida 750 kg. B-körkort har en gräns på 3 500 kilo när det gäller hur mycket bil och släp tillsammans får ha i totalvikt. Med utökad B-behörighet ges möjlighet att dra fordonskombinationer med en sammanlagd totalvikt upp till 4 250 kg.

För att vara på den säkra sidan vad gäller vikter så kan uppgifter återfinnas på Transportstyrelsens hemsida www.transportstyrelsen.se. Där finns en ”släpvagnskalkylator” där du kan knappa in din bils och ditt släps registreringsnummer samt din körkortsbehörighet. Du får svar direkt om det är okej eller ej för dig att köra ekipaget.