Annons

Därför ska du välja LED-lysrör – 6 skäl

Med lägre energiförbrukning, minskade underhållskostnader och bättre ljus är LED-lysrör en klar förbättring från de konventionella lysrören. Ändå fortsätter en majoritet av elbranschen att välja konventionella lysrör.

– Vi har helt enkelt inte varit tillräckligt duktiga på att kommunicera fördelarna med att byta till LED-lysrör, menar Jonny Petersson, key account manager på Signify. Det visar en undersökning vi gjorde förra året med elinstallatörer, elchefer och fastighetsförvaltare. Därför har vi har under det senaste året satsat mycket på att informera om nyttan med LED-lysrör.

Ett annat skäl till att många fortfarande väljer konventionella lysrör är enligt Jonny de dåliga LED-lysrör som dök upp på marknaden för ett antal år sedan.

- För att garantera säkerheten och kompatibiliteten tog det lite längre tid för oss att lansera ett LED-lysrörssortiment. Vi är glada över att vi tog den tiden, men dessvärre kunde då många lycksökare med oseriösa produkter ta sig in på marknaden.

Undersökningen från förra året visar att kostnadsbesparingar är det främsta skälet till att välja LED-lysrör. De som väljer LED-lysrör uppger att sänkt energiförbrukning och minskade underhållskostnader är den avgörande anledningen till bytet. De som inte väljer LED-lysrör uppger produkternas prisnivå som den främsta orsaken till att inte byta. En beräkning av TCO, Total Cost of Ownership, visar dock att det går snabbt att räkna hem investeringen.

Räkneexempel: En kontorslokal har 200 konventionella lysrör, 36 watt, som lyser 16 timmar per dag. Genom att byta ut alla lysrör till LED-lysrör mer än halveras elförbrukningen och underhållskostnaden minskar till en fjärdedel. Det ger en besparing på 17 000 kronor per år och en återbetalningstid på drygt två år.

Här ger Jonny Petersson sex skäl för att byta till LED-lysrör:


1. Kostnadsbesparing
Energiförbrukningen sänks rejält, eftersom LED-lysrör förbrukar i snitt 60 procent mindre energi än ett kvicksilverlysrör. Underhållskostnaderna minskar med två tredjedelar, då LED-lysrör håller i snitt tre gånger längre än konventionella lysrör.


2. Ger bra ljus
LED-lysrör ger tillräckligt ljus utan att blända och är flimmerfria. LED-lysrör finns i flera ljusflöden (lumen) för att möta olika behov, inom bland annat industri, kontor och detaljhandel.


3. Fungerar i befintliga armaturer
Där det sitter konventionella kvicksilverlysrör kan man installera LED-lysrör. Det är armaturen som avgör, inte själva lysröret. Ett byte till LED-lysrör ger ett bra ljus samtidigt som man förlänger armaturens livslängd med flera år.


4. Ett bättre miljöalternativ
LED-lysrör är helt fria från kvicksilver och bidrar till minskat koldioxidutsläpp tack vare att energiförbrukningen är 60 procent lägre en ett kvicksilverlysrör.


5. Enkelt att byta
Att byta till ett LED-lysrör är i de allra flesta fall lika enkelt som att byta ett konventionellt kvicksilverlysrör.


6. Kort återbetalningstid
Minskad energiförbrukning och underhållskostnader ger en återbetalningstid på ett par år. 


Här finns mer information om Philips Lightings LED-lysrör.

Fler nyheter