Annons

Kunder väljer LED-lysrör när de ser kalkylen

”LED-lysrör är för dyra”. Det får Stefan Gimmerborn på CeCe El ofta höra. Men när han förklarar fördelarna och gör en kalkyl över besparingarna, då är det sällan någon kund som tackar nej till att byta ut sina konventionella lysrör mot LED.

Stefan Gimmerborn.Stefan Gimmerborn är tredje generationens delägare av familjeföretaget CeCe El i Stockholm. Företaget har 24 installations- och serviceelektriker som arbetar med el och solel. Enligt Stefan växer LED stark, men priset är ofta det som bromsar kunden. 

– LED-lysrör är lite för dyra, får jag ofta höra. Men när jag förklarar fördelarna och gör en kalkyl som visar break even och intjänad investering, då är det aldrig någon som tackar nej till LED-lysrör. Kalkylen talar sitt tydliga språk, säger Stefan. 

– Kunderna blir ofta väldigt förvånade när de ser hur mycket pengar det handlar om. Många vet inte vad deras lysrör och byten kostar idag eller hur mycket el de gör av med. Att byta lysrör var tredje, fjärde år blir dyrt. LED-lysrör byter man kanske bara vart tionde år och redan efter två år är investeringen intjänad.

– LED-lysrör är lite för dyra, får jag ofta höra. Men när jag förklarar fördelarna och gör en kalkyl som visar break even och intjänad investering, då är det aldrig någon som tackar nej till LED-lysrör.

Hjälper kunden att spara pengar

Som elinstallatör har man en rådgivande roll mot kunden, man måste hela tiden se till kundens bästa, menar Stefan och ger ett exempel:

– Även om ett byte till LED-lysrör i befintlig armatur skulle vara den optimala lösningen för kunden, så kan det ju vara mer bekvämt att rekommendera att byta ut allt till integrerad LED-belysning. Då är det bara att riva ned allt och sätta upp nytt.  Men lägger man ned lite tid och gör en kalkyl som visar vad belysningen kostar idag, hur stor investeringen är, när den är återbetald och blir en ren vinst, så är åtminstone min erfarenhet att nästan alla säger ja. Och man får en väldigt nöjd kund. Du hjälper ju kunden att spara pengar. 

Enbart kvalitetsrör

Själva bytet av rör är oftast enkelt, enligt Stefan. Ofta rör det sig om ett rent byte, rör mot rör, och där tändaren byts till blindpropp. I andra fall behöver donen kopplas förbi så att rören får 230 v. När man utfört denna omkoppling skall detta märkas upp i armaturen. Men det är inte alltid som ett byte till LED-lysrör är den bästa lösningen. Är armaturen gammal och sliten med uttorkat kablage, då måste man byta hela armaturen. Man får inte glömma säkerhetstänket bara för en affärs skull, betonar Stefan.

– Det är viktigt att kontrollera innan vad man ska göra, hur jobbet ska genomföras, hur lång tid det kommer att ta och därmed vad det då kommer att kosta. Vi jobbar enbart med kvalitetsrör, i huvudsak Philips Lighting, eftersom vi har långa garantiåtaganden.

– Det är viktigt att kontrollera innan vad man ska göra, hur jobbet ska genomföras, hur lång tid det kommer att ta och därmed vad det då kommer att kosta.

Bättre ljus 

LED-lysrör ger inte bara bättre ekonomi utan dessutom bättre ljus. Det har Stefan flera exempel på, bland annat en ICA-butik i Vagnhärad.

– Kunderna berömde butikens nya belysning efter vårt byte till led-rör. Helt plötsligt var det mycket lättare att läsa vad det står på varorna.

 CeCe har även en finansieringslösning som underlättar för kunderna att byta till LED-lysrör. Genom CeCe Bekymmersfritt, som tjänsten heter, får kunden LED-lysrör, service och underhåll i fem års tid till en fast månadskostnad, som ofta är lägre än den energikostnad kunden hade tidigare.  

Ce-Ce Elservice AB är Value Added Partner till Philips Lighting.

Här finns mer information om fördelarna med Philips Lightings LED-lysrör

Fler nyheter