Logga in

Sökes: 40 personer med symtom efter elolycka

Publicerad
11 apr 2019, 06:00

Lisa Rådman var först i världen att peka på skador på elektrikers nervfibrer efter en elolycka. Nu tar hon nästa steg.

Lisa Rådman, som är legitimerad fysioterapeut och doktorand vid Örebro universitet, forskar på skador efter elolyckor. Inte akuta skador som exempelvis brännskador, utan symptom som kan kvarstå. Nu drar hon igång ett nytt projekt om hur skadorna kan diagnostiseras i vården. Vi ringde upp och ställde fem frågor.

Läs mer: Elsäkerhetsverkets plan för att minska fulelen

Vad vet vi om symtom som kan finnas kvar långt efter en elolycka?
– Väldigt lite, för det finns otroligt lite forskning på området. Jag gjorde en studie för några år sedan som för första gången visade att elektriker kan ha mätbara skador på de tunna nervfibrerna i det perifera nervsystemet efter en elolycka, exempelvis på de fibrer som förmedlar smärta, värme och kyla. Det var en liten studie med 23 personer, men det är den enda som finns hittills, säger Lisa Rådman.

Quiz: Har du koll på nya lampdonen?

– Smärta, stick och pirrningar eller nedsatt känsel. Ibland uppstår symtomen först en tid efter elolyckan.

Vilka symtom kan sådana nervskador ge?
– Det kan röra sig om smärta, stick och pirrningar eller nedsatt känsel. Ibland uppstår symtomen först en tid efter elolyckan, säger Lisa Rådman.

Vad handlar ditt nya projekt om?
– Den tidigare studien visade att det kan finnas mätbara nervskador efter en elolycka, men det är ett stort problem att vi i dag inte har identifierat vilka symtom och skador det kan röra sig om. Och vi har ännu inte validerat vilka mätmetoder vi ska använda inom sjukvården för att undersöka den här typen av skador, och därför ska jag jämföra några olika mätmetoder i det nya projektet, säger Lisa Rådman.

Läs mer:”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Vilka mätmetoder rör det sig om?
– På neurofysiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping finns ett mätinstrument, som är ensamt i sitt slag i Sverige. Det stimulerar hudnerver med hjälp av elektroder på huden och registrerar signalerna från nerven. Vi ska jämföra det med enklare mätmetoder, som en så kallad termotest där testpersonerna trycker på en knapp om de känner förändringar i värme eller kyla, säger Lisa Rådman.

Läs mer: 19-åring brännskadades av 20 000 volt – nu döms elbolaget

Hur långt har du kommit?
– Nu pågår en etikprövning, som alltid krävs när man gör studier på människor. Sedan ska jag rekrytera 40 personer som har kvarvarande symtom efter en elolycka. Jag söker även mer finansiering till projektet, säger Lisa Rådman.