Logga in

Solkraft tog bort Lennarts optimerare – men hur stort är problemet?

Publicerad
26 okt 2020, 05:46
| Uppdaterad
8 apr 2021

Installatören Solkraft löste problemet när en kund drabbades av EMC-problem från sin solcellsanläggning. Men hur vanligt – eller ovanligt – är det att optimerare stör?

Radioamatören Lennart Berlin drabbades av störningar från sin nya solcellsanläggning utanför Göteborg. Installatören Solkraft Sverige fixade problemet genom att plocka bort optimerarna.

Läs caset: Lennart fimpade sina optimerare – och slapp störningar

Så fungerar det: Därför stör solcellerna

Vi ställer fem frågor till Ulf Wickstrand, elansvarig på Solkraft Sverige, som numera ingår i Bravida.

Hur vanligt är det att era kunder blir störda av sina solcellanläggningar?
– Vi har satt upp tusentals solcellanläggningar, och det är väldigt få som har haft problem med störningar. Den här kunden är extremt kunnig om radiostörningar och mycket noggrann eftersom han är radioamatör. Men det som var en allvarlig störning för honom hade en annan villaägare kanske inte ens märkt, säger Ulf Wickstrand.

Störningarna försvann helt när ni tog bort optimerarna. Vilka för- och nackdelar ser ni med att använda optimerare?
– Mer än hälften av våra kunder väljer att installera optimerare, och det finns fler fördelar. Anläggningen kan stängas av på panelnivå så att det bara är 1 V ut per panel, vilket är säkrare vid till exempel en brand. Optimerarna har även en övervakningsfunktion som gör att man kan se hur varje panel presterar. Och man har bättre möjlighet att maxa produktionen, särskilt om anläggningen sitter på flera tak i olika väderstreck med olika lutning. Nackdelarna är att det sitter elektronik under varje panel som riskerar att gå sönder under anläggningens livstid och att det finns en risk för störning.

Hur reagerade ni när ni fick reda på radioamatörens problem?
– Oj, vad bra. Nu fixar vi det här och får vi chansen att lära oss mer, säger Ulf Wickstrand.

Och vilka lärdomar drog ni?
– Att man ska titta på omgivningen och försöka bedöma om det finns en risk att någon störs innan man gör en installation. Man kan gå upp på taket och se sig omkring. Ser man radioamatörmaster eller mobiltelefonimaster eller om Försvarsmakten finns i närheten så är det läge att sig en funderare och prata med de man tror kan bli störda.  

Fortsätter ni att installera optimerare som tidigare?
– Ja, absolut. Störningar är ett potentiellt problem, och det är något vi behöver hålla kolla på. Men jag tror inte att det är ett problem för den breda allmänheten, säger Ulf Wickstrand.