Källa: Telge Energi/Sifo Foto Illustration: Sofie Båtmästar

Så många vill producera egen solel

21 april 2017  | 
Alla nyheter
Text: Eva-Maria Fasth

Svenska folket gillar solel, visar en ny undersökning.

Var tredje svensk vill att deras el kommer från solenergi, tätt följt av vatten- och vindkraft, men svenskarna gör tummen ner för kolkraft. Se grafiken här ovan som bygger på statistik från en Sifoundersökning, med över tusen tillfrågade personer över hela landet, som det kommunala energibolaget Telge Energi låtit göra.

På frågan "kan du tänka dig att sätta upp solceller/solpaneler på taket/balkongen där du bor" svarade hela 74 procent ja. En majoritet av svenska folket vill således producera solelen själv, enligt undersökningen. Allra störst intresse för egenproducerad solenergi finns i åldersgruppen 35-55 år, där 82 procent vill tillverka egen solkraft.

Det är inte enbart villaägare och lantbrukare som vill bli solelsproducenter, två av tre som bor i lägenhet vill också kunna producera solkraft.

– Det är fantastiskt glädjande att se hur engagemanget för solenergi fullständigt har exploderat. Det finns en stor vilja att bli självförsörjande vad gäller el, det märker vi av då vi köper tillbaka överskottet från våra egna solproducenter ute i landet, säger Petra Hallebrant, hållbarhetschef på Telge Energi.

Läs hela undersökningen här.

 

Fler nyheter