Logga in

Unga husbyggare vill ha smartare elteknik

Publicerad
19 jan 2015, 14:10
| Uppdaterad
24 feb 2021

Det talas mycket om svårigheterna att komma in med smartare elteknik i villabyggen och om småhustillverkarnas bristande intresse av att erbjuda uppgraderade elinstallationer. Men kanske är det elinstallatörerna själva som behöver ta initiativet för att få in KNX och annan modern elteknik i villabyggena. Ovansiljans Elmän i Orsa har provat – med mycket goda resultat. 

Att allt fler 80-talister nu börjar bygga hus öppnar möjligheter för elinstallatörer som vill sälja in smartare ellösningar i husen. Det är något som Ovansiljans Elmän i Orsa tagit fasta på. Företaget hämtar en tredjedel av sin omsättning från småhusbyggen åt Fiskarhedenvillan och timmerhus från Vika Vimo Hus. Det blir 10-15 Fiskarhedenvillor om året och ett och annat timmerhus ovanpå det. Sedan 2012 har Ovansiljans Elmän installerat KNX i sex av dessa hus.

– Småhus är inte riktigt rätt begrepp här, förklarar Tomas Hanser, vd i företaget. Det handlar ofta om fritidshus i Mora-Sälenområdet med upp till 12 bäddar och 2-3 badrum. Och timmerhusen från Vika Vimo är av det mer exklusiva slaget. Christer Gravsjö, som äger Ovansiljans Elmän ihop med Tomas berättar om det mest spektakulära projektet hittills:

Extremt husbygge
– Ute i Siljansnäs finns något som heter Air Park – ett villaområde för folk som vill ta sig till huset med eget flygplan. En tysk industriägare köpte en tomt där och började med att bygga en jättestor hangar för sina två Cessna-plan. Det var 2012 och vi fick ta hand om eljobbet. Året därpå blev det ett bostadshus i två våningar – helt i timmer – på ett par hundra kvadratmeter och ett stort garage.

Här har Ovansiljans Elmän installerat det mesta som kan installeras i en privatbostad, det mesta KNX-styrt. Belysning, ventilation och värme styrs över KNX-systemet, larm och porttelefoni är också integrerat, liksom CCTV-kameror med rörelsedetektering som styr utomhusbelysningen. En väderstation är kopplad till värme- och ventilationsstyrningen och med sin mobiltelefon kan den tyske ägaren förstås starta bastun när han startar resan upp till Siljansnäs från sin tyska hemmaflygplats.

Argumenterar för smart elteknik
Den här kunden är förstås ett extremfall men ambitionen hos Ovansiljans Elmän är sedan ett par år att gå in för att sälja smarta och energioptimerade lösningar till så många kunder som möjligt.

– Vi kommer in ganska tidigt i bilden när Fiskarhedens husagent i Mora bundit upp en ny kund. Då sätter vi oss ner med kunden och går igenom vad som kan göras utöver det baspaket för elinstallationen som följer med huset, berättar Tomas Hanser. Tomas brukar använda sin iPad för att demonstrera hur mycket som går att styra i ett smart hem och tillsammans med Christer argumenterar han kring vinsterna energimässigt med modern fastighetsautomation.

Komforten lockar mest
– De flesta är förstås klimatmedvetna idag och måna om att hålla nere energikostnaderna, men jag tror det är komfortargumenten som är de mest säljande, inflikar Christer Gravsjö. Att kunna styra ljus och elförbrukare med enkla knapptryckningar och scenarier är något som många lockas av. Möjligheten att dra på värmen i huset via mobilen på väg till fjällstugan är en annan sak som få tackar nej till.

– När vi gått igenom möjligheterna och fångat upp kundens alla önskemål tar vi fram ett förslag på lösning som kunden förhoppningsvis accepterar. Ovansiljans Elmän har en kille som specialiserat sig på KNX så företaget kan erbjuda allt från konstruktion till programmering av den här sortens villalösningar.

”De flesta som fått en KNX-anläggning installerad kommer efter hand på nya funktioner som de vill ha realiserade. Skönheten med KNX är ju att det klarar det mesta, så du behöver i princip aldrig säga nej till kundens önskemål.”
Christer Gravsjö

– Det här är bra jobb för oss. Förutom att de ger fler timmars arbete för husinstallationen kan vi debitera mer för vår expertis. Och så får vi tillgång till en intressant eftermarknad. De flesta som fått en KNX-anläggning installerad kommer efter hand på nya funktioner som de vill ha realiserade. Skönheten med KNX är ju att det klarar det mesta, så du behöver i princip aldrig säga nej till kundens önskemål, poängterar Christer Gravsjö. Och, tillägger han, där gäller ju inte bara elen utan också värme och ventilation, larm och annat.

Energieffektivisering
Ett annat område där Ovansiljans Elmän försöker ligga i framkant är energieffektivisering. Både Tomas och Christer har ett brinnande intresse för området och med åren har de förvärvat erfarenheter och kompetens som företaget nu erbjuder fastighetsägare i norra Dalarna.

– Vi har nyligen blivit klara med ett projekt i Sälen där vi tillsammans med en byggare, en rörfirma och ett ventilationsföretag genomfört energisparåtgärder åt en bostadsrättsförening med 10 friliggande hus.

Tomas berättar att det hela började med att konsultföretaget Stålclou gjorde en energideklaration åt föreningen. Den visade på brister som Ovansiljans Elmän och de andra entreprenörerna fick ta fram lösningar på.

– Vi bytte de gamla elpannorna och varmvattenberedarna mot nya som var fjärrstyrda, ersatte mekanisk frånluft med värmeväxlare och satte in temperaturlarm och prognosfunktioner som nu hjälper föreningens medlemmar att individuellt styra värme och ventilation i husen.

När Ovansiljans Elmän ändå var i farten gjorde de en rejäl elöversyn och mätte upp hela elanläggningen. Det ledde till att jordfelsbrytare och effektvakter blev installerade. De senare gjorde det möjligt att gå ner i huvudsäkring i husen och den vägen minska kostnaderna.

”Finessen med ett sådant här jobb är att kunden inte ser åtgärderna som rena kostnader utan som investeringar med ganska kort återbetalningstid. Det gillar de, och det gillar förstås vi också.”
Christer Gravsjö

Kan flytta fram positionerna
Tomas och Christer ser ganska optimistiskt på elinstallatörens möjligheter att flytta fram positionerna och därigenom förbättra sin lönsamhet.

– Som elektriker lär du dig hur hela byggnaden fungerar. Då kan du ta på dig uppgiften att sy ihop de olika systemen i fastigheten så att saker och ting fungerar bättre. Christer berättar om hur det kan vara när de olika fastighetssystemen motarbetar varandra:

– Vi hade en kund som inte var medveten om att när kylanläggningen drog igång på sommaren så startade värmestyrningen matningen till radiatorerna, säger han och skakar på huvudet.

FAKTA

Ovansiljans Elmän

• Grundades 2001, blev aktiebolag 2008

• Har 12 anställda och kontor i Orsa

• Omsatte 2013 13,9 miljoner kronor, då med 9 anställda

• Hade samma år en vinstmarginal på 3,4 procent.