Logga in

Ny belysningsutbildning

Publicerad
12 mar 2014, 08:54
| Uppdaterad
15 apr 2021

En torsdag i slutet av februari samlades ett sextiotal belysningsintresserade hos Campus Värnamo för att lära mer om belysning för bygg- och fastighetsbranschen. De fick en intressant genomgång av aktuell teknik, ljusteori och energieffektivisering i belysningssammanhang. Och så blev alla informerade om den nya högskoleutbildning för yrkesverksamma i elteknik och belysningsbranschen som i vår startar i Värnamo.

Campus Värnamo har just flyttat in i helt nya lokaler – inrymda i stadens gamla gummifabrik, en industribyggnad som en gång inhyste Värnamos största industri men som stått mer eller mindre övergiven i ett antal år. Nu renoveras byggnaden för att ge plats åt de olika utbildningarna på Campus och för andra innovationsdrivna aktiviteter.

Johan Röklander, tidigare belysningsansvarig hos Jönköpings kommun men numera konsult hos WSP, berättade om ljuset och hur det påverkar människan. Han konstaterade att ljus är något som inte syns om det inte finns en yta som reflekterar det – ett faktum som inte alltid tas med i planeringen är det installeras utomhusarmaturer.

– Av den här anledningen är det till exempel meningslöst med globarmaturer utomhus. Större delen av ljuset från dem försvinner upp i rymden, konstaterade han.

Apropå dagens hetaste ljuskälla – LED – konstaterade Johan Röklander att den har många fördelar, men han slog också ett slag för att vi bör använda den nya LED-tekniken på nya vis.

– Visst är det energieffektivt att ersätta glödlampor och annat med LED-lampor, men det är inte att fullt ut utnyttja möjligheterna med LED, menade han. Istället pekade Johan på intressanta nya idéer som att integrera LED i ljudabsorbenter i taket, som belysning i trappor, eller att använda LED i konstnärlig utsmyckning på väggar.

En mer vetenskaplig vinkel på ljus och belysning levererade professor Torbjörn Laike, som numera också innehar en professur i miljöpsykologi vid Tekniska Högskolan i Jönköping. Han efterlyste mer systemtänkande i belysningsplaneringen och mer tankar kring hur människor – och för all del också djur – påverkas av olika djur.

– Bästa ljuset får vi om vi bygger för att släppa in så mycket dagsljus som möjligt och sedan kombinerar det med god ljusarkitektur. Torbjörn Laike berättade om de försök som han och hans kollegor gjort med omfältsljus – alltså sådant ljus som inte är direkt riktat mot arbetsplatsen utan som reflekteras via tak och väggar, etcetera.

– Med 75 procent av ljuset från omfältet och endast 25 procent som horisontell belysning har vi påvisat ett ökat välbefinnande hos eleverna vid en engelsk skola. Sådan belysning ger – i likhet med tillgång till mer dagsljus – den bästa arbetsmiljön, poängterade han.

Peter Bennich från Energimyndigheten lade fram övertygande exempel på hur mycket energi som kan sparas med effektivare belysning men varnade samtidigt för risken att antalet ljuskällor ökas när de var för sig blir energieffektivare.

– Om vi klarar att stå emot den frestelsen kan vi spara 6-9 miljarder kronor per år enbart i Sverige på övergången till effektivare ljuskällor, som LED, påpekade han.

I slutet av maj startar en ny utbildning på Campus Värnamo, en utbildning om belysning som riktar sig till redan yrkesverksamma. Campus har fått i uppdrag av Energimyndigheten att ta fram den här utbildningen som har som mål att sätta in belysningen i sitt sammanhang och öka kompetensen på ett område som befinner sig i snabb teknisk utveckling. 

– Kursen riktar sig bland annat till elkonsulter och elinstallatörer, men vi vill blanda olika yrkeskategorier i den här utbildningen för att ta vara på möjligheten till erfarenhets- och kompetensutbyte. Den första kursen startar i slutet av mars och pågår sedan i sex månader med tre utbildningstillfällen om vardera två dagar. Detta plus distansstudier och projektarbeten ger sex högskolepoäng, berättade Cinna Adanko, utbildningsansvarig vid Campus.

– Vi drar igång den första kursen om några veckor, men det blir fler kurser senare, hoppas vi. Så fort vi fått ihop ett 20-tal deltagare drar vi igång en ny kursomgång, tillade hon.

FAKTA

Kurs i energieffektiv, god belysning

• Pågår i sex månader.
• Omfattar tre kurstillfällen om vardera två dagar med övernattning i Värnamo.
• Tar upp funktion, belysningskvalitet, energieffektivisering och ekonomi.
• Ska öka förståelse och samverkan mellan olika aktörer i bygg- och fastighetsbranschen.
• Kostar 16 900 kronor plus moms.