Logga in

Många utmaningar att tackla

Publicerad
18 mar 2014, 13:09
| Uppdaterad
24 feb 2021

Malmös skyline har än en gång förändrats. Ännu en skyskrapa har skjutit upp i Västra Hamnen. Det är Malmö Live, stadens kommande center för musikupplevelser, kongressande och hotellboende. Skanska är en av byggherrarna och Skanska Installation står för elinstallationerna i Malmö kommuns prestigeprojekt.

– Vi saknar inte utmaningar i det här uppdraget, konstaterar Magnus Leonardsson. Han är, tillsammans med Leif Olsson, Skanskas projektledare på elsidan.

Västra Hamnen i Malmö är ett av Sveriges hetaste byggområden just nu. Här fortsätter förvandlingen av Kockums gamla industriområde till en ny och spännande stadsdel med bostäder, högskola, kontor och offentliga byggnader. Ett av de mest spektakulära projekten just nu är Malmö Live, ett komplex som ska inrymma nytt konserthus för Malmö Symfoniorkester, en kongressanläggning och ett hotell som ska opereras av hotellkedjan Nordic Choice.

Konserthuset får plats för 1 600 musikälskare, kongresshallen ska rymma 1 500 personer och Clarion Live hotell får 445 rum och ytterligare möteslokaler utöver kongresshallen – det är nämligen hotellet som ska driva hela kongressanläggningen. Hotellet byggs i 25 våningar, med en spektakulär Skybar längst upp. Från sin plats lite i skuggan av Nordens högsta byggnad – 54-våningsbyggnaden Turning Toros – blir Malmö Live på några meter när stadens näst högsta byggnad, lite högre än fastighetskomplexet Kronprinsen.

Som om 1,4 miljarder-bygget Malmö Live inte var nog kommer kvarteret också att inrymma ett större kontorshus och två byggnader med lägenheter – 16 respektive 18 våningar höga. Lägenheterna, som i många fall har strålande utsikt över sundet – betingar ett pris från 3,5 miljoner kronor för en etta till 7 miljoner kronor för en större lya med takterrass… Och alla är redan sålda.

Byggherre för konserthuset i Malmö Live är Malmö Stad, medan övriga byggnader i kvarteret har Skanska som byggherre. Skanska är förstås generalentreprenör för hela det väldiga projektet och för elinstallationerna svarar Skanska Installation med Magnus Leonardsson som projektledare för svagströmsinstallationerna och Leif Olsson för övriga elinstallationer och kraft.

Magnus och Leif kom in i projektet i maj 2013 och kom då direkt från Skanska Installations stora uppdrag på Emporia, som Elinstallatören tidigare berättat om.

– När vi kom hit hade elinstallationerna varit igång sedan augusti 2012 – då började vi lägga rör i bottenplattorna, berättar Leif Olsson.

Hela Malmö Live-projektet präglas av ett långt gånget miljötänkande. Målet är att alla byggnader ska certifieras i högsta miljöklassen LEED Platinum, en nivå som tidigare endast ett drygt tiotal byggnader i landet nått upp till.

Vi har också miljökrav att efterleva som Malmö kommun ställt upp i sitt Miljöprogram Syd och i sina regler för Grönt Byggande. Det är krav som mer har att göra med själva byggprocessen och som bland annat ställer krav på återvinning av material från bygget.
Magnus Leonardsson


För att Malmö Live
ska klara LEED Platinum-kraven får komplexet värme och kyla från 250 borrhål med bergvärmepumpar och eltillskott från solpaneler på taket. Därutöver är byggnaden mycket tät och väl isolerad, alla ljuskällor är LED och belysningsstyrning installeras överallt där det är ändamålsenligt.

När Malmö Live nu växer fram – hotellet har nått sin fulla höjd och konsert- och kongressalarna börjar bli klara utvändigt – står det klart att det här är något av ett prestigeprojekt för Malmö kommun. Här har inte snålats på detaljerna. Fasaden, till exempel, byggs av ett komplicerat aluminiumskal som utvändigt är klätt med stavar i keramik. Det var tänkt att keramikstavarna skulle vara färdigmonterade på kompletta aluminiumsektioner, men tekniska komplikationer har medfört att ett stort antal av dem fått monteras om på plats.

– Stavarna är i olika färger för de olika huskropparna. Hotellet får en gråvit, kongressen en gulvit och konserthuset en terakottafärgad keramikbeklädnad, berättar Magnus Leonardsson.
Malmö Live är ritat av danska arkitektfirman Schmidt/Hammer/Lassen, som tillsammans med Skanska vann kommunen upphandlingstävling för projektet.

– När bygget nu genomförs har Skanska förlitat sig till egna resurser överallt där det är möjligt, berättar Leif Olsson. Förutom el och VVS från Skanska Installation är också Skanskas enheter för husbyggnad, stomsystem och mark med här, liksom Skanska Tjeckien som svarat för leveransen av fasadelementen.

Skanska Installation har svarat för hela kedjan från projektering till installation och nytt för det här projektet är att allt ritats med CAD i 3D. De ledande montörerna har hela tiden haft tillgång till färska 3D-ritningar i sina datorer, allt eftersom bygget fortskridit.

– Det här är ju en i högsta grad tredimensionell fastighetsbildning, så det har varit naturligt att ta fram alla ritningar på det här viset. Det är trångt om utrymme för installationerna på gånga ställen i projektet så 3D-teknikens möjligheter att förutse och undvika kollisioner mellan olika installationer har varit väldigt värdefulla.

När Leif och Magnus kom till projektet var deras första utmaning att sätta sig in i alla handlingar så att de kunde ta fram underlag till eldelen.

Den korta byggtiden för projektet var en annan stor utmaning, liksom det faktum att det många gånger varit svårt att få fram projekteringsunderlag. Det kommer fortfarande in en hel del ändringar från beställarnas sida och hanteringen av dem försvåras också av att det är många beslutsfattare inblandade i projektet och olika byggherrar som ska vara med och säga sitt.
Magnus Leonardsson

Som alltid när det byggs på höjden har själva höjden i sig varit en utmaning i det här projektet. Den ställer stora krav på logistiken och de två bygghissarna på kontorsdelen har varit nålsögon för mycket av materieltransporterna upp i byggnaden.

– Vi har också haft trångt på tomten, så alla leveranser med bilar utifrån har fått ske just-in-time. Här har inga improvisationer kunnat tillåtas, men de flesta transportörerna har klarat det bra. Det är bara Posten som haft svårt att hålla utsatta tider – de har ofta trott att de kan komma precis när som helst, skrattar Magnus.

Elkraften till Malmö Live matas i via två högspännings- och två lågspänningsställverk. I hotellet installeras två vertikala strömskenor ända upp till 25-e våningen, var och en på 630 A. På varje våning finns en elcentral som fördelar strömmen vidare ut på våningen och i källaren ska ett reservkraftaggregat installeras för att försörja servicehiss, larmsystem och nödbelysning.
Larmsystemet ingår också i Skanska Installations åtagande, liksom datanät, CCTV, AV-installationer och mycket annat på svagströmssidan.

– Enbart AV-installationerna omfattar ungefär 100 kilometer kabel, berättar Magnus Leonardsson.
Ofta speciallösningar

All belysning i Malmö Live, utom ett antal lysrör i garaget, har LED som ljuskälla. På många ställen finns här specialframtagna armaturer och andra speciallösningar som tagits fram för att motsvara arkitekternas krav.

– På de skifferliknande betongväggar som gjuts på flera ställen inomhus ska det installeras LED-stavar som vi tagit fram med hjälp av Elektroskandia, berättar Magnus Leonardsson. Och i konserthuset monteras LED-lister på de så kallade Mondrian-lådorna – det är trälådor på innerväggarna som ska säkerställa att akustiken blir bästa möjliga i konsertsalen.

– Och så ska allt ljus i konserthuset vara helt flimmerfritt för att klara TV:s speciella krav, tillägger Magnus. Det blir många speciallampor och strålkastare i konserthuset, där allt ljus ska kunna styras och dimmras centralt.

– Du får vara bra kompis med leverantörerna för att få fram alla grejor som krävs till en sådan här installation, förklarar Leif Olsson. Han berättar att Skanska Installation sedan många år utvecklat ett samarbete med Elektroskandia som fixar fram vad som behövs, med hjälp av olika experter som de i sin tur anlitar.

– Så här långt har vi alltid lyckats ta fram lösningar tillsammans, konstaterar Leif.

Just nu har Skanska Installation ett 20-tal montörer igång på elsidan i det här projektet. Några av dem är inlånade från Bravida – de båda företagen brukar hjälpa varandra med personal när så krävs.

– Vi har dragit kabel och kanalisationer upp till 23-e våningen på hotellet de senaste veckorna och ska nu börja installera i hotellrummen, berättar Leif Olsson när Elinstallatören besöker Malmö Live i början av februari. I början av mars ska Leif ha montörerna i full gång med att montera armaturer inne i hotellet och då räknar han med att ha ett 30-tal man på plats.

Det är bara att kämpa på, i maj 2015 ska hela Malmö Live vara klart och konserthuset ska invigas i början av hösten nästa år. Hotellet ville vara igång redan till i december det här året, men vi på Skanska har sagt nej till det – det kommer att gå åt mycket tid till programmering och driftsättning av belysningsanläggning och andra styrsystem i byggnaden.
Leif Olsson


Att klara de tuffa
miljökraven för Malmö Live-bygget tror inte Magnus Leonardsson blir några problem.

– Vi är ganska inkörda på att bygga den här typen av hus, men det är klart att vi hela tiden behöver bevaka energi- och effektförbrukningarna i Malmö Live. Det är ju mycket som är speciellt här. Magnus nämner befuktningssystemet i konserthuset som ett exempel. Det behövs för att inte de känsliga musikinstrumenten ska fara illa och är en energislukare som det gäller att hålla i schack här.

– Samma gäller scenbelysningen. Det går åt 650 A för den och ytterligare 400 A till de uttag för provisorisk utrustning som installeras i konserthuset. Och så måste vi se till att det finns ventilation och kyla nog för att hantera de här stora effektuttagen – utan att det uppstår något störande ljud i salen.

Nej, inte saknas det utmaningar i bygget av Malmö Live. Med sina mångåriga erfarenheter från flera andra stora installationsprojekt i Malmö tror dock inte Magnus och Leif att de ska ha några problem att hantera dem. Med tanke på att de båda har en meritlista som bland annat innehåller Öresundsbron, Citytunneln och Emporia-bygget, är det inte svårt att tro på deras ord.

FAKTA

Malmö Live

• Konserthus, kongressanläggning och hotell i Västra Hamnen, Malmö.

• Byggherrar är Malmö kommun och Skanska, byggkostnaden beräknas till 1,4 miljarder kronor.

• Konserthuset får 1 600 platser, kongresshallen 1 500 och hotellet i 25 våningar får 445 rum, stor restaurang och skybar på 25-e våningen.

• Hela anläggningen ska vara klar sommaren 2015, hotellet några månader tidigare.

• Skanska är generalentreprenör och Skanska Installation svarar för installationerna av el, larm, passersystem, tele- och datanät, AV-system, med mera.