Logga in

Spännande ljus ger känsla av Science Fiction

Publicerad
31 jan 2014, 14:48
| Uppdaterad
15 apr 2021

I IT-företaget Bahnhofs lokaler på Tunnelgatan 2 i Stockholm möts science fiction och industri. AF-L Architects har designat och Patrick Klasson från Värmdö Eltjänst har skött installationen av belysningen. Att skapa dynamik i lokaler på sammanlagt 1000 kvadratmeter helt utan ljusinsläpp från fönster var sannerligen en utmaning. På kuppen blev projektet nominerat till Svenska Ljuspriset.

Albert France-Lanord är arkitekten bakom belysningen på Tunnelgatan 2. Han driver AF-L Architects där belysningsarkitektur bara är en del av verksamheten.

– I det här projektet placerade vi väggar och skapade rummen såväl som stod för inredning och belysning. Det innebar att vi kunde genomföra vår vision för helheten och det var förstås väldig roligt, säger Albert France-Lanord.

De 1 000 kvadratmetrarna var inledningsvis ett råskal av betong och eftersom lokalen ligger mitt i en större fastighet saknas helt fönster med naturligt ljus. Detta utrymme skulle formas till serverhall, kontor, mötesrum, auditorium och lounge.

Kan du beskriva vad ni valde att göra?

– Bahnhof är ett av få företag som vill göra något fint och spännande av en serverhall. Vi valde att blanda science fiction och det moderna med det mer industriella för att behålla lokalens stil. Det fanns mycket rör och annat i taket och det behövde vi gömma undan, men samtidigt ville vi utnyttja varje centimeter av lokalen.

– I och med att det inte finns fönster fick belysningen vara det som skapar en förändringskänsla. I det stora rummet kan man snabbt byta scenario från mötesrum till lounge eller seminarium. Designen är inspirerad av science fiction filmer som till exempel Tron.

Ni har även arbetat med den yttre entrén. Vad gjorde ni där?

– Det var en riktigt trist utsida. Det var mörkt och platsen var avskärmad och därför hade det blivit ett tillhåll. Vi har gjort hela platsen ljusare och skapat en annan atmosfär genom att belysa lameller. Själva skylten som visar att det är Bahnhofs lokal är ganska anonym.

Varför tror du att ni nominerades till Ljuspriset?

– Vi har använt en del ovanliga lösningar, som till exempel ljustejp som går som ljusa ränder över taket och som går att dimmra. Det har vi kombinerat med ringar av LED-belysning som ger en häftig effekt. Vi kan snabbt skapa variation i lokalen med såväl belysning som möblemanget. Man kan säga att det är futuristiskt men med funktion – utan att det upplevs som endast en gimmick.

Hur ser du på samarbetet mellan er och installationsfirman som monterar belysningen?

– Vi känner dem väldigt väl och har jobbat tillsammans i många år. De förstår att vi inte är ute efter att snabbt få standardlösningar på plats och det är viktigt att de känner samma glädje som vi i att göra något unikt. Vi bollar med varandra redan på skissnivå och sedan ses vi väl var och varannan dag på bygget. Styrningen av belysningen är viktig. Det är också viktigt att gömma undan sladdar och rör på ett bra sätt. När vi jobbar med bra installatörer så är det samarbetet faktiskt den roligaste biten.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Jag har bara fått feedback från de som jobbar på Bahnhof och inte från några besökare. De säger att de tycker att det är behagligt och överraskande och att det speglar verksamheten på ett bra sätt. Det är också många som tycker att entrén har blivit mycket bättre.