Logga in

Ljusdesigners får sin egen branschorganisation

Publicerad
23 jan 2014, 16:01
| Uppdaterad
15 apr 2021

En branschorganisation för ljusdesigners har bildats med ambitionen att stärka yrkeskåren. Organisationen vill skapa en fristående enhet inom bygg- och anläggningsbranschen som bara ska hantera ljusfrågor och öka kunskapen om ljusdesignerns expertis i byggprocessen.

Den nya organisationen, Svensk Ljusdesigner, öppnar även upp för ackrediteringar av ljusdesigners. Organisationen vill göra det lättare för beställare och byggherrar att upphandla belysningslösningar.

– Behovet av en egen branschorganisation har funnits länge, men de mer konkreta förberedelserna har pågått i några år. Vi vill helt enkelt minska glappet mellan den kunskap som finns hos oss ljusdesigners och den nivå som uppnås i olika byggprojekt. Det finns en enorm förbättringspotential ur ljussynpunkt, säger Jim Collin på ÅF Lighting, som är en av personer som startat organisationen.

Han anser att belysningstekniken har utvecklats mycket och är nu så avancerad att det behövs specialister för att hantera och hitta de bästa lösningarna. Att involvera ljusdesignern tidigt i processen kan hjälpa till både ur såväl ett kostnads- som ett designperspektiv.

Totalt uppskattar Svensk Ljusdesigner att det finnas omkring 250 presumtiva medlemmar i Sverige. Målet är att under det första verksamhetsåret börja med ackrediteringen av ljusdesigners.