Logga in

Ingenjören som tog över huset

Publicerad
27 aug 2014, 10:31

Se över husets ellösningar. Det kan finnas stora pengar att spara. Uppmaningen kommer från pensionerade elingenjören Magnus Brolin. Tillsammans med en annan boende har han styrt upp bostadsrättsföreningens energiförbrukning. Och tagit över den tekniska förvaltningen.

Magnus Brolin och frun Eva bor i en bostadsrättsförening i Vällingby. Huset byggdes 1998, och så fort de flyttade in insåg Magnus att det fanns mycket som kunde förbättras.

– Man trodde ju att ett så nytt hus skulle ha bra ellösningar, men så var det inte, säger han.
En annan boende, Janne, bjöd in Magnus till en teknisk grupp, och de två började se över lösningarna. De fann en hel del som kunde åtgärdas för att minska fastighetens energiförbrukning. Och eftersom Magnus har allmän behörighet kunde föreningen i det här fallet genomföra arbetena på egen hand – annars hade förstås en behörig installatör anlitats utifrån.

Bland annat lyste taklamporna framför hissdörrarna på alla 15 våningsplanen dygnet runt. På plan 1-11 är det ett säkerhetskrav att det finns ljus, eftersom dagsljus saknas. Men inte på de fyra översta där det finns fönster. Vilket slöseri, tänkte Magnus och installerade ett skymningsrelä på plan tolv. 

Sedan kom nästa utmaning. Resten av taklamporna tändes med hjälp av tryckknappar, och oavsett på vilket våningsplan en knapp trycktes in tändes samtliga 32 armaturer i gruppen upp. Lösningen blev rörelsevakter.

Nu tänds lamporna bara där någon vistas, och elförbrukningen för den tryckknappsstyrda gruppen har minskat med 55 procent.
Magnus Brolin

Magnus har också sett till att några akuta fel i föreningens elanläggning blivit åtgärdade. Som när jordfelsbrytaren i husets elcentral började lösa ut på kvällen och morgonen. Ibland löste även säkringen ut. Det visade sig att den momentana funktionen i ytterbelysningens ljusrelä slutat fungera och fladdrade vid tändning och släckning, vilket i sin tur ledde till transienter och överslag i armaturernas drosslar. 

Magnus och Janne bytte ut reläet och ett antal drosslar i armaturerna som blivit skadade, och sedan fungerade allt som vanligt. I samma veva såg Magnus också till att husets undercentral fick reservbelysning.

– När jordfelsbrytaren löser ut drabbas även belysningen i de gemensamma utrymmena. Men värmecentralen matas från en egen elcentral, så från den har jag dragit en extra grupp med nödbelysning. Nu slipper man gå in med ficklampa om något händer, förklarar Magnus.

Engagemanget ledde så småningom till att han och Janne tog över husets tekniska förvaltning.

– Vi kontaktade företaget som skötte den och bad om specifikationen för ronden de brukade gå. Nu går vi den själva, och har hand om både underhåll och inspektioner av allt från belysning till brandlarm och ventilation, säger Magnus. 

Magnus vill uppmuntra andra som kan el eller teknik att se över hur saker fungerar där de bor.

– Räkna inte med att allt är så väl uttänkt. Det kan finnas pengar att spara. Dessutom är det kul. Om du inte själv har behörighet att genomföra åtgärderna ska du förstås anlita en behörig installatör.

FAKTA

Magnus Brolin

Ålder: 90 år.

Utbildning: Ingenjör med inriktning kraft- och elektroteknik. Har även allmän behörighet för elinstallationer.

Tidigare jobb: Installationsritning på Sjölanders Konsulterande Ingenjörsbyrå 1947-55. Provningsingenjör på Stockholms Elverk 1955-65, och på Vattenfall 1965-88.