Protesterar mot jourfaktura: 7 000 kr för byte av en propp
En jourutryckning vid ett strömavbrott landade i en faktura på 7 000 kronor. I efterhand anser kunden att kostnaden är oskälig och hänvisar till att ”anhöriga” anser att den bör ligga runt 2 000 kronor.
Läs också:
Bilade av okänd elkabel – och kunden krävde ersättning
Läs också:
Bucklor en del av avtalet, sa solcellsföretag när plåttak totalförstördes
När lägenheten delvis slocknade ringde kunden en jourelektriker. Över telefon fick hen informationen att en utryckning skulle kosta 5 000 kronor varvid hen valde att vänta. Men eftersom strömmen inte kom tillbaka ringdes jourelektrikern en andra gång och nu hade priset gått upp till 7 000 kronor.
Kunden hävdar att elfirman sade att utryckningen ”antagligen kunde täckas av hemförsäkringen” och därför gick hen med på det hela.
På plats konstaterades att en propp gått och själva arbetet var en bagatell. Men när kunden sedan fick fakturan blev kunden arg. Nu var fakturan på 9 866 kronor, en kostnad försäkringsbolaget vägrade ta.
Kunden betalade under protest och förklarade saken för företaget som då krediterade och istället skickade en faktura med rotavdrag på 7 000 kronor.
Men efter detta blev kunden arg och anmälde saken till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. I sin anmälan uppger hen att priset är oskäligt och att anhöriga sagt att det rimliga vore en kostnad på runt 2 000 kronor. Därför begär kunden en återbetalning av 4 900 kr.
Företaget motsätter sig kravet och säger att de informerat kunden om minimidebiteringen om två timmars arbete och bilavgift, både via telefon och mail. Som bevisning har både mailkonversationen samt inspelning av telefonsamtalet skickats in.
I sitt beslut skriver ARN att det är ostridigt att företaget agerat enligt utsago. De har informerat om priserna, den första fakturan utan avdragen rot krediterades och en ny korrekt ställdes ut. Nämnden skriver vidare att det inte framkommit något fel i tjänsten, och att det skulle vara billigare bara för att det var ett enkelt fel har ingen bäring i ärendet. Därför avslås kundens krav.
Läs också:
Kunden kräver prisavdrag: ”Det var mycket stå och hänga och prata vid bilen”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen