Effektivare besiktningar med datoriserad teknik

Publicerad 29 sep 2015, 09:28

Nu kommer EIO Eltest i digital form med smarta lösningar för snabb och enkel rapportering av gjorda observationer. Det är Apptek i Norrköping som tillsammans med EIO och företaget Mjukvarufabriken arbetar med att ta fram EIO Eltest i en digital version. Lanseringen är planerad till senare i höst.

Elinstallationsföretaget Apptek i Norrköping var en av finalisterna i årets EIO Guld-tävling.
Företaget har använt EIO Eltest i flera år och marknadsför testet som en del av sitt serviceerbjudande. 
Med åren har Apptek blivit kända för detta i sin del av Sverige. Nu har företaget tagit initiativ till en datoriserad  ”app-version” av eltestet. 
Den testas just nu med lovande resultat.

– Genom att lägga in noteringarna från testarbetet direkt på datorn, surfplatta eller smartphone, ta bilder med 
densamma och koppla ihop test och bild, slipper vi allt jobb med att renskriva testprotokollet och koppla ihop 
bild och text i efterhand, förklarar Andreas Clarberger, vd på Apptek.

Andreas berättar att det var för tre år sedan som Apptek bestämde sig för att koppla ihop EIO Eltest med företagets andra 
servicetjänster. Under de år som gått har Andreas och hans medarbetare förfinat eltestet och varit med och lämnat synpunkter på mallarna till den tredje utgåvan av EIO Eltest som nu är på gång. Men Apptek ville gå ett steg längre, tog kontakt med programvaruföretaget Mjukvarufabriken i Örebro och inledde 
utvecklandet av ett webb-baserat eltest, för smarta telefoner eller surfplattor.

– Efter ett tag tog jag kontakt med Hans Heldring och Johan Lysholm på EIO som tyckte att vårt förslag var intressant, berättar Andreas Clarberger. Andreas och Mjukvarufabriken fick demonstrera sina mallar och sitt molnbaserade upplägg för eltestet.

Konceptet föll i god jord, så när alltsammans är färdigt i höst ska EIO marknadsföra EIO Eltest+, och Apptek ska stå för den tekniska supporten till användarna.

Elinstallatören följde med Erik Nyholm och Magnus Ahlgrimmer ut till en kund på Vikbolandet för att göra ett eltest i en 
prästgård som byggdes på 1880-talet och renoverades 1950. Efter mer än 50 år sedan renoveringen har förstås mycket 
av elinstallationerna i den här fastigheten passerat bäst-före datum så nu är en total omdragning av elsystemet på gång. 
Men dessförinnan vill Andreas Clarberger använda EIO Eltest för att skapa sig en klarare bild av i vilken kondition elinstallationerna är.


Erik och Magnus genomför eltestet med det traditionella pappersprotokollet i hand medan Andreas går bredvid och fyller i samma uppgifter 
på sin surfplatta.

På Apptek har det alltid fotograferats mycket i samband med eltesterna så för Andreas Clarberger är det naturligt att hela tiden
 använda surfplattans kamera för att dokumentera och tydliggöra de felaktigheter som framkommer vid testet.

Bilderna laddas upp till molnet direkt och kopplas hela tiden ihop med de skriftliga noteringarna.
 När appen är klar ska det vara möjligt att zooma i bilderna och att lägga in kommentarer i dem också.
Andreas Clarberger


Inmatning av data
kommer att förenklas med förinlagda feltyper som kan väljas ur en lista och den kommer också att kunna göras muntligt
 med hjälp av taligenkänning.

– Vi ska också testa handstilsigenkänning om nu någon vill skriva in sina kommentarer för hand på pekskärmen istället, tillägger Andreas.

Erik och Magnus ser fram mot den dag då eltest i digital version är tillgängligt.

– Det ska bli skönt att slippa efterarbetet med att renskriva testprotokollen, det kan bli ganska tidsödande ibland, menar de. 
Och säkert blir det ännu tydligare för kunden vad som är fel och varför när eltestet kan illustreras med ännu fler bilder än tidigare.

– Jag tror att 95 procent av efterarbetet försvinner med nya EIO Eltest+. Nu kommer vi att kunna maila rapporten till kunden med en gång,
 samtidigt som det också blir lättare att plocka hem testrapporter från molnet för senare uppföljning och åtgärder, säger Andreas Clarberger.


Räknat i tid och pengar är själva EIO Eltest inte någon stor verksamhet för Apptek, men det är ändå en inkörsport till många nya uppdrag.
 Som i prästgården vi just besöker – här blir det några veckors arbete med att byta ut all el i det 300 kvadratmeter stora huset.


– Elanläggningen här är inte så dålig, men vi har hittat en hel del brister i den ändå. Som vanligt i samband med eltest i äldre hus handlar
 bristerna mycket om dåligt isolerade ledningar, blandade jordade och ojordade uttag i kök och badrum, lösa vägguttag och armaturer med 
fel kapslingsklass. Värsta observationen den här gången var nog en extrainsatt elradiator i ett av badrummen. 
Den stod nära badkaret och kopplades in med hjälp av en vanlig skarvsladd…