Växande Almedalsvecka slukar allt mer ström

Publicerad 18 aug 2015, 15:26 | Uppdaterad 24 feb 2021

Almedalsveckan i Visby har vuxit från 50 till 3500 evenemang på 15 år. J&P Elmontage AB lägger pussel i månader för att planera så att alla arrangörer på Sveriges främsta politiska mötesplats har strömmen säkrad.  

– När vi började för 20 år sedan, tog det en halv dag att köra ut allting och koppla in det. Nu jobbar vi hela veckan innan och vi är ganska många. Men framförallt så planerar vi elabonnemangen flera månader innan eftersom vissa kunder behöver ganska stora effekter.

Det säger Per Ove Pettersson på J&P Elmontage AB i Visby. Vi träffas i Almedalen, den park i centrala Visby som gett veckan sitt namn. Det är trångt innanför ringmuren, inte bara om plats för människor att ta sig fram på de överfulla gatorna, utan också i elnätet.

– Vissa delar av nätet är svagt härnere men nätägaren är medveten om det och håller på att stärka upp det.

Traditionen att hålla politiska tal i Almedalen startades av Olof Palme som sommaren 1968 talade från ett lastbilsflak nära Kruttornet. Andra partier tog efter och Politikerveckan var född. Tyngdpunkten ligger kvar på politiken och på riksdagspartierna, som vart och ett får disponera parken och hålla tal från stora scenen en dag i taget. Men när veckan vuxit – från 50 evenemang 2001 till 3500 2015 – beror det framförallt på att företagen och intresseorganisationerna blivit fler.

I en miljö där 1500 arrangörer ordnar 3500 evenemang, varav merparten sker i tält, ligger utmaningen i att bygga ett tillfälligt elnät med centraler och kablar som spänner över hela innerstan. Johan Ehrin, serviceelektriker på J&P Elmontage är med för femte året.

– Vi utgår från grova ritningar som vår projektledare, Magnus Karlsson, har dragit upp. Vi ställer upp huvudcentraler och drar upp kabelvägar.

Mediaföretagen – som SVT, Aftonbladet och TV4 – är de största kunderna under veckan och förstås beroende av tillförlitlig strömförsörjning för hela sin verksamhet.

– De kommer redan på torsdagen innan och börjar rigga sin utrustning och provköra.
Under årets arrangemang var det inga problem med tv-bolagens el. Däremot hade Aftonbladet ett stopp som J&P Elmontage hjälpte till att åtgärda, trots att det var medieföretagets egen utrustning som var felaktigt fördelad.

När allt är uppbyggt inför veckan rensar Johan Ehrin sin kalender från jobb som ligger längre bort från stadskärnan. Samtidigt undviker han att ta sig in i den bilfria zonen innanför ringmuren.

– Det är svårt att ta sig hit när gatorna är överfulla och människor blir irriterade när man kommer med bil. Sen finns det jättemånga glada och trevliga människor här och de flesta är vid gott mod när vi kommer för att hjälpa till.

Projektledaren är den som tillsammans med kunden avgör vilken effekt som behövs och merparten handlar om 230 Voltsuttag och 10 Ampere eller en 16A-väska.

Den största utmaningen ligger i att få människor att förstå hur mycket man kan belasta en 10A säkring. Senast i förmiddags var det några som hade fyra kaffebryggare, en popcorn-maskin och en munkfritös på ett uttag. Och så undrade de varför strömmen gick hela tiden…
Johan Ehrin

Det hålls andra stora arrangemang i Visby, men Almedalsveckan är något alldeles speciellt. Då är kraven högre på att allt ska fungera:

– Människor här blir verkligen upprörda om det går en säkring eller någon klipper en jordfelsbrytare. På Medeltidsveckan är det lite mer avslappnad mentalitet, världen rasar inte riktigt samman för att strömmen försvinner i tio minuter, säger Johan Ehrin.

För J&P Elmontage är Almedalsveckan värd 200-300 000 kronor. Vid sidan av utmaningen att planera anläggningen är en annan svårighet, som växer i takt med arrangemangen, att få ihop tillräckligt med utrustning.

– Maskinentreprenören får låna ihop från fastlandet för att få det att räcka till med centraler och kablar, säger Per Ove Pettersson.

FAKTA

Anläggningen

• Drygt 20 tillfälliga anläggningar, huvudcentraler.

• 45 undercentraler.

• 3 kilometer kabel, från 1,5-35 mm2.

• Största anläggningar:
– SVT: En säkring av vardera 125A, 63A och 32A.
– Aftonbladet: Två 63A.
– TV4: En 63A.