Första vuxenlärlingen som följt ETG-spåret

Publicerad 19 mar 2015, 16:31

Erik Altersved i Lidköping utbildade sig för att bli barnskötare men fick arbete i industrin istället. När fabriken flyttades utomlands fick han hjälp att lära ett nytt yrke. Erik har studerat som vuxenlärling på Vadsbogymnasiet i Mariestad. Nu är han snart klar och kan som ETG-elev direkt börja arbeta som elektriker.

– Det är ett yrke som jag drömt om i många år, erkänner Erik.

Den sista mars har Anders Söneborn på Söne El i Lidköping lovat att köra runt lärlingen Erik Altersved på en av företagets släpkärror, pyntad med blommor och ballonger. Den dagen är Erik nämligen klar med sin elektrikerutbildning och kan utexamineras från Vadsbogymnasiet i Mariestad. Som ETG-elev är han därmed klar att börja jobba som förstaårselektriker och kan glädjas åt att en gammal dröm har gått i uppfyllelse.

– När jag sökte till gymnasiet för många år sedan valde jag inriktningen barn och ungdom eftersom jag var intresserad av att jobba som barnskötare. Men jag var egentligen inte riktigt klar över vad jag ville ägna mig åt i livet, så det blev aldrig något arbete inom det området när gymnasietiden väl var över, berättar Erik Altersved.

Erik fick istället ett industrijobb – på Cylindas fabrik i Ljung. Där blev han kvar i några år, men så lades hela fabriken ner. Produktionen flyttades till Italien och Erik och hans arbetskamrater stod utan arbete.

Vi skulle få hjälp av Campus Lidköping att omskola oss och det var då jag kände att en gammal dröm kanske skulle kunna gå i uppfyllelse. Jag hade länge varit intresserad av att lära mig elektrikeryrket.
Erik Altersved


På Campus fick Erik veta
att en möjlig väg för honom att lära till elektriker skulle vara en vuxenlärlingsutbildning. En utbildning som varvar fyra dagar praktik och en dag teori varje vecka i ett och ett halvt års tid. Det gällde bara att hitta en arbetsgivare som var villig att ta in och handleda en lärling under utbildningstiden.

Erik hittade en sådan på hemmaplan – Söne El i Lidköping. Därmed återstod bara att hitta en gymnasieskola med elprogram.

– Det var inte lika lätt. Jag fick inte napp förrän på tredje försöket – när jag kontaktat Vadsbogymnasiet i Mariestad. De behövde visserligen lite betänketid, men efter någon tids nervös väntan fick jag okey därifrån.

På Vadsbogymnasiet, som är en ETG-skola, fanns läraren Bernt Lahtinen. Bernt såg hur motiverad Erik var för att lära sig elektrikeryrket och frågade sig vad han själv skulle ha gjort i Eriks situation.

Tänk dig att verkligen vilja lära dig ett yrke och så inte hitta någon skola som vill ställa upp för att hjälpa dig! Jag kände att det här måste vi bara ordna.
Bernt Lahtinen

– Och eftersom skolan arbetade enligt ETG-modellen frågade jag mig om vi inte skulle kunna anpassa den kursplan som Campus utarbetat till vårt sätt att arbeta. Jag tog kontakt med Pontus Boström på ETG Partner och Ulf Pettersson på ECY för att undersöka möjligheten för Erik att gå direkt ut i elektrikeryrket efter avslutade studier – precis som våra ordinarie elever.

Bernt Lahtinen fick klartecken från alla instanser – han hade hittat en väg för sin elev som ledde direkt till ECY-certifikat. I september 2013 kunde Erik Altersved inleda sin lärlingsutbildning.

Ett och ett halvt år senare träffar Elinstallatören Erik Altersved och Bernt Lahtinen på Söne El. Utbildningen är snart klar och det är bara de avslutande proven som återstår. Erik håller på med ”väggen” – den mest omfattande delen av ETG:s examensprov. Han har tre dagar på sig att montera alla komponenter som ska vara med – sedan ska de besiktigas och bedömas av en utomstående person, i Eriks fall Anders Söneborn, Söne Els vd och ägare.

– Efter väggen är det ytterligare två installationsuppgifter som ska genomföras – en motorstyrning och en trappljusinstallation. Och så ska Erik klara att hitta minst fem av tio fel i en felsökningsövning, förklarar Bernt Lahtinen. Som det inte är nog har Bernt också anmält sin elev till ECY Cup, främst för att han ska få göra det elsäkerhetsprov som ingår i Cup-en.

Efter ett och ett halvt år som handledare för Erik är Bernt övertygad om att proven inte kommer att utgöra några problem.

– Erik är en väldigt motiverad elev. Att vara hans lärare har varit ett spännande uppdrag som faktiskt har lyft mig en hel del i min lärarroll, säger Bernt och förklarar att det varit väldigt tydligt hur stor nytta hans elev har haft av utbildningens praktiska del. Erik själv håller med om det:

Jag har fått arbeta som servicelektriker här på Söne och det har lärt mig en massa olika saker som jag sedan känt igen när det varit dags för den teoretiska delen av utbildningen.
Erik Altersved

När Erik Altersved är klar med sin utbildning blir han kvar på Söne El.

– Det här har varit en härlig arbetsplats för mig som praktikant så det är jättekul att få fortsätta här, som riktig elektriker!