Årstider ska mötas på största multiarenan

Publicerad 27 feb 2015, 16:06 | Uppdaterad 24 feb 2021

Göteborgs nya multisportanläggning blir den största i Norden. Här kan i teorin också skidlandslaget ses på träning mitt i sommaren. I praktiken är arenan ett jätteprojekt där Bravida svarat för installationsarbetet.

– Uppdraget här är utmanande, och roligt, berättar Bravidas projektsamordnare Helena Barwood.

Nordens största multisportanläggning byggs just ny i Göteborgsstadsdelen Kviberg. På Göteborgs Nya Arena ska årstider möta varandra – här blir det både fotbollsplan och skidanläggning under samma tak. Ett unikt koncept, utan motstycke i vår del av världen. Anläggningen byggs av Serneke Bygg med Bravida som samarbetspartner och totalentreprenör för alla installationer.

Byggnadsarbetena startades i maj 2012 och ska vara klara i juni 2015. Då ska den första skidåkaren kunna ge sig ut i ett kilometerlångt skidspår och – om han eller hon har tur – kunna titta på lite fin fotboll under åkningen.

Bravida El har en stark projektorganisation både på plats och på kontoret. Ingemar Johansson är projektledare och Karl-Magnus Forsell projektingenjör. De sitter nästan heltid ute på plats. På Bravidas kontor är Bengt-Åke Olsson projekteringsansvarig för elinstallationerna. Till deras hjälp har de Helena Barwood som är projektsamordnare med uppgift att få de olika installationsdisciplinerna att fungera tillsammans.

Projekteringen har pågått kontinuerligt i snart två år, med nya PM från alla konstruktörerna varje månad. Konstruktören för el och tele är Ramböll i Göteborg.

Bravida El har också två ledande montörer – Jonas Cedgard och Lars Kärrman. De ser till att allt flyter på för det 25-tal montörer som arbetar med el och teleinstallationerna.

När Bravida fick uppdraget att svara för installationerna här var det inte mycket mer än en idé om vad anläggningen skulle innehålla och hur stor den skulle bli som presenterades. Med det som underlag skapades en systemhandling med alla de olika leverablerna. Budgeten för uppförandet av hela projektet är ungefär 800 miljoner kr.

I ett så stort komplext är det inte lätt att se alla problem i förväg, men arbetet har ändå fungerat bra.
Ingemar Johansson

– Här är det storleken som gör det hela komplext – byggnaden rymmer totalt 45 000 kvadratmeter. Bygget har delats in i 13 etapper för att göra det mer hanterbart både i tid- och resursplanering, I ett så stort komplext är det inte lätt att se alla problem i förväg, men arbetet har ändå fungerat bra. Just nu ligger vi enligt tidplan – installationerna i fotbollshallens tak är klara, liksom de i skidhallen, säger Ingemar Johansson. En del jobb ligger före tidsplan, andra lite efter – det är ingenting som krisar, understryker han.

Arbetena med elinstallationen startade på våren förra året då de första plattorna gjöts och Bravida säkrade potentialutjämningen mot grunden. I mars 2014 påbörjades montagearbetena på allvar – då med arbeten i de båda idrottshallarna för handboll och annat som inryms i byggnaden.

Göteborgs Nya Arena är en anläggning som kräver mycket elkraft. Kylmaskinerna för skidanläggningen bidrar en hel del till den saken.

– Vi går in i byggnaden med två parallella 240 kvadrats högspänningskablar från Göteborgs Energi. De matar två transformatorer på vardera 1 250 kVA, förklarar Ingemar Johansson. I elcentralen finns också de två lågspänningsställverken. Från dem fördelas sedan kraften till de olika hyresgästerna i byggnaden.

– Här finns 65 centraler och 21 apparatskåp runtom i huset, berättar Ingemar Johansson. Han förklarar att all kraftfördelning sker med kabel.

Elanläggning och styrsystem är av konventionell typ. De separata systemen för styrning av el, värme och ventilation kommunicerar med varandra via Dupline.

Ljuset styrs via Dali och har funktioner som närvaro/frånvarostyrning och manuell dimring och korridorstyrning på flera håll. I fotbollshallen är det lite mer avancerat. De 400 lysrörsarmaturerna på vardera 4×80 W kan styras via olika scenarier. I skidhallen är det LED-armaturer som gäller på grund av den ständiga kylan. Armaturerna levereras av Fagerhult.

– Att montera armaturerna i fotbollshallen har varit en av de stora utmaningarna. Takhöjden är 23 meter och vi har haft restriktioner för när och var liftarna fick köras. Eftersom skidhallen ligger under har inte stora bomliftar kunnat köras mer än utefter stråk där bärigheten varit tillräcklig, förklarar Karl-Magnus Forsell. Underhållet av armaturer får i framtiden göras med lättare liftar.

Golvet i fotbollshallen har isolerats med ett tjockt lager cellplast och gjutits efter hand som liftarna förflyttats. Hela planen delades in i ett rutnät av sektioner som färdigställts successivt.

– Vi började installera i ena hörnet vecka 33 och var klara med sista sektionen kvart över nio den 8 december. Då skulle sista liften ut – och vi klarade det, berättar Karl-Magnus.

Ingemar berättar att fotbollshallen har läktare för 1 700 sittande personer och utrymmen för press, radio och TV. Kabelvägar för TV-sändningar har förberetts och datauttag har installerats i mediautrymmena.

Eftersom här blir publika evenemang har Göteborgs Nya Arena också ett omfattande passersystem och säkerhetsinstallationer med CCTV – vid sidan av de traditionella brand- och inbrottslarmen. De här installationerna har våra kollegor inom Bravida Säkerhet svarat för.
Helena Barwood


Med sex månader kvar
fram till invigningen ser Helena framför sig en sex månaders slutspurt.
Under entreprenadens gång pågår även hyresgästanpassningar som anpassas in i den pågående bygg och installationsverksamheten.

– Någon gång framåt våren startar produktionen av snö till skidhallen. Den görs med en mobil snöanläggning och nedkylningen samt snötillverkningen tar flera månader i anspråk. Sista juni ska den första skidåkaren kunna ge sig ut i spåret, förklarar Helena. Varannan vecka går Bravida igenom tidplanen med byggaren – och så här långt håller den.