Logga in

Elbilsintresset har tagit fart

Publicerad
7 nov 2014, 08:42

På ett år har intresset för elbilar ökat med 50 procent, enligt Svensk Energis konsumentbarometer Elmätaren. Många anser dock att elbilen fortfarande är för dyr för att den ska ses som ett faktiskt alternativ.

Fyrtio procent av de tillfrågade i senaste Elmätaren planerar att köpa ny bil inom tre år. Av dessa överväger tre av tio att köpa en elbil, en ökning med tio procentenheter på ett år. Miljöhänsyn är det överlägset viktigaste skälet till att välja el som drivmedel.

Trots växande intresse finns det flera anledningar till att fler elbilar inte rullar på svenska vägar.

– Framför allt upplever 37 procent av svenskarna att elbilar är dyra. Det stämmer om man bara ser till inköpskostnaden, men både driftskostnader och reservdelar är billigare än för en diesel- eller bensinbil. Till exempel kostar det omkring tre kronor att tanka med el jämfört med drygt tio kronor för annat bränsle, säger Malin Thorsén, projektledare för Ladda Sverige på Svensk Energi.

30 procent av de tillfrågade anser även att körsträckan är begränsad.

Nyligen rapporterade intresseorganisationen Power Circle att antalet laddbara fordon i Sverige ökade med 414 bilar under oktober månad, trots att supermiljöbilspremien tillfälligt är slut. Hittills i år har de laddbara fordonen ökat med 122 procent, eller 3 922 fordon. I slutet av oktober fanns totalt 7 144 laddbara fordon. 60 procent av dessa är laddhybrider och 40 procent fordon med enbart eldrift.