Även norrmän tar risker med el

Publicerad 11 nov 2014, 15:54

Var fjärde norsk man erkänner att han själv försökt sig på elektriskt hemmaarbete som egentligen kräver behörig elinstallatör. Bland kvinnorna är det var 17:e som är så ”dumdristig”. Allt enligt det norska elbolaget Fjordkraft.

För ett par veckor sedan släppte Elektriska Installatörorganisationen (EIO) rapporten ”Fulel och fuskelektriker”, som visar att EIO:s medlemsföretag måste åtgärda tiotusentals felaktiga elinstallationer i svenska hem varje år. Och att vart femte elfel är direkt farligt.

Nu har alltså Fjordkraft sett anledning att ställa liknande frågor – då till den norska allmänheten.

Genom en enkät som det norska undersökningsföretaget In fact gjort på uppdrag av Fjordkraft står det alltså klart att var fjärde norsk man erkänner att han försökt sig på elarbete hemma, arbete som kräver elbehörighet. Var 17:e kvinna har gjort samma sak.

Enligt EIO:s undersökning har mer än varannan svensk man brutit mot behörighetsreglerna genom att själv montera belysning och dragit kabel till en kopplingsdosa. Norrmännen är alltså något mer försiktiga än svenskarna, men problemet med hemmafixare finns definitivt även i Norge, enligt Jeanne Tjomsland på Fjordkraft.

– De utgör en fara för både sig själva och andra. Ström är definitivt något man bör lämna till fackfolk. Att man får köpa varorna innebär inte att man får montera dem själv, säger hon i ett pressmeddelande.

I EIO:s rapport framgår det att EIO:s medlemsföretag i genomsnitt åtgärdar felaktiga elinstallationer varannan vecka, eller runt 25 gånger per år. Eftersom EIO har 2 800 medlemmar, så betyder det att tiotusentals insatser måste göras varje år.

Fem procent av medlemsföretagen blev inkopplade för att det redan hade skett en olycka eller brand.