Han blir vd för branschens gymnasieskolor

Publicerad 18 sep 2014, 09:31

Den 1 oktober kliver Jonas Andersson, i dag rektor på Utbildningsförvaltningen på Thorildsplans gymnasium i Stockholm, på sin post som vd för Elteknikbranschens Gymnasieskola (ETG). Elinstallatören har talat med honom om hans syn på branschen, utbildning och möjligheter för unga.

Vad ser du som den största utmaningen i dag när det gäller utbildning inom elteknik?

– Jag tror att gymnasieskolor, branschen och företag i synnerhet måste samverka mycket mer om yrkesutbildning på gymnasiet ska löna sig. ETG-konceptet är en utveckling av dagens befintliga elteknikutbildning. Jag är övertygad om att konceptet är både nödvändigt och avgörande för att möta branschens och företagens krav – nu och i framtiden.

– Elteknikbranschen ställer höga krav på kompetens och yrkesskicklighet, och ETG- konceptet gör det möjligt att tillgodose de kraven.

Vad har du för råd till unga människor som funderar på en karriär inom elteknik?

– Man kan prata med släkt och vänner som arbetar i branschen och som kan berätta om hur det är. Besök en eller flera skolor och prata med elever och lärare för att få en känsla för hur skolan och utbildningarna fungerar. Vill man ha ett fritt och relativt välbetalt arbete ska man definitivt välja elteknikbranschen. Elteknikbranschen erbjuder flera olika yrkesval, och många blir även egna företagare.

Det kan vara svårt att få lärlingsplats i dag – vad har du för tips?

– Det är alltid bra att kontakta företag så att man kan presentera sig i ett personligt möte. Ta reda på så mycket som möjligt om företagen och välj sedan ett eller flera efter hur de ligger rent geografisk. Föreslå ett möte över en lunch eller en fika. Om du kontaktar företag via mail, så använd ett tydligt och sakligt språk.

– Som företagare vill man ha lärlingar som kommer i tid till arbetet och är flexibla. Berätta hur gärna du vill ha en lärlingsplats och att du är villig att arbeta hårt. Berätta också varför du vill vara på just det företaget.

Hur känns det att börja som vd på ETG?

– Det ska bli både spännande och utmanande att börja jobba med människor i branschen. Jag ser fram emot att träffa er alla.

ETG är ett dotterbolag till Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter AB (EUU), som ägs av Elektriska Installatörsorganisationen (EIO). ETG i sin tur ägs av EIO och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).