Många tips om elsäker sommar

Publicerad 16 jul 2014, 16:32

Igår återkallade varuhuset Rusta 900 utomhuspooler på grund av ett elfel i värmeaggregaten, efter att sju fall av lättare elstötar rapporterats in. Och i sommartider blir varningarna om farlig el allt fler – elektriker och elinstallatörer kan bidra med sin kunskap.

– Det är en liten andel av våra kunder som haft problem och stötarna är så låga som 30 milliampere, men det är ändå allvarligt. För att vara på säkra sidan har vi återkallat samtliga produkter, säger Cecilia Gärdestad, informationsansvarig på Rusta.

Hon hävdar att strömläckaget är ofarligt och inte medför några säkerhetsrisker.

– Det finns ju en jordfelsbrytare som bryter strömmen om det uppstår ett fel. Det som hänt i de flesta fall är att badet stängts av. Men även det är ju tråkigt.

Det handlar om spa-baden ”Tuscany” och ”Alpine”, där Rusta nu upptäckt ett fel i värmeaggregaten, som produceras av företaget M- Spa.

Utöver användandet av utomhuspooler spenderar vi mycket tid under sommarmånaderna i trädgården, med eldrivna prylar som häcksaxar och elgrillar. Dessutom har det blivit allt mer populärt att inreda rum i trädgården med både möbler och belysning. Kalmar Energi, till exempel, ger nu allmänheten tips för en elsäkrare sommar.

Använd inga elartiklar som är avsedda för inomhusbruk utomhus. Anslut inte heller elapparater som är avsedda för utomhusbruk till uttag inomhus, eftersom uttagen inomhus inte alltid är jordade. Och skaffa en portabel jordfelsbrytare och placera den i rätt ände av förlängningssladden. Det är några av Kalmar Energis tips.

Även programledaren Martin Timell har gått ut med sina egna tips. Till Aftonbladet säger han blan annat:

– Låt en behörig installatör dra alla sladdar och el. Titta inte ens på sladdarna själv, utan låt någon som kan göra det.