Knallarna vill ha elsäkra kassaregister

Publicerad 11 jul 2014, 16:48

Branschorganisationen för ambulerande torg- och marknadsförsäljare, Tomer, har kallat till stormöte för att diskutera problemet med att kravet på kassaregister för marknadshandlare inte fungerar tillsammans med lagen om elsäkerhet.

– Elapparater som används ute i fukt ska ha IP 44-certifiering, men det har inga kassaregister i de lägre prisklasserna i dag, berättar Guido Carinci, ordförande i Tomer, för Sveriges Radio.

Har man inget kassaregister riskerar man böter på 10 000 kronor. Men har man ett i standardprisklass utomhus så bryter man mot ellagen och det kan också ge böter eller fängelse upp till ett år.

– När lagen om kassaregister genomfördes hette det att godkända register skulle kosta runt 6 000 kronor, men de är inte anpassade till utomhusmiljö. Det är konstigt att man kan bestämma en lag och sedan försöka få fram apparater. Tillverkarna skulle spotta fram dem, enligt Skatteverket. Det skulle vara som att trycka på en knapp, men så är ju inte fallet, säger Guido Carinci.

Sveriges Radio rapporterar att Tomer och Marknadsarrangörernas förening nu har skapat en fond för att rättsligt testa fall där marknadshandlare bokfört utan kassaregister på grund av utomhusförhållanden. De har också kallat till stormöte, den 29 juli, med Skatteverket, Elsäkerhetsverket, Kassaregisterrådet och Sveriges Tivoliägareförening.ss