Inget skattekrångel med egenproducerad el

Publicerad 16 jun 2014, 11:48

Villaägare som producerar egen el får sälja överskottet utan att registrera sig som företagare. Det har Skatteverket meddelat, som på begäran av Svensk Energi har utrett vad skatteeffekterna blir av egenverksamheten.

Från och med den 1 juli blir skatten lägre för dem som producerar egen el, och det blir även möjligt att sälja överskottet. Elinstallatören har tidigare berättar att bland andra Svensk Energi varnat för att reformen varit för krånglig. Dessutom har kritik riktats mot att skatteutskottet antytt att överskottselen ska ges bort till nätägaren.

Nu är det dock klart att man inte ska behöva betala energiskatt på den elen man producerar och använder själv. Man slipper även krånglet med F-skattsedel eftersom man inte är näringsidkare. Inte heller överskottsel som säljs är energiskattepliktig – så länge intäkterna inte överstiger 30 000 kronor. Man slipper dock inte momsen, trots att produktionen inte klassas som näringsverksamhet.

Vi är väldigt positiva till beslutet.
Helena Olsén, el- och samhällsanalytiker på Svensk Energi.

Undersökningar visar att en av fem villaägare funderar på att investera i solpaneler inom en femårsperiod.