Logga in

Carl fixar elsäkerheten bakom strålkastarljuset

Publicerad
9 jun 2014, 11:49
| Uppdaterad
24 feb 2021

En färgsprakande karriär på SVT har fört elsäkerhetsansvarig Carl Andersson på en resa genom tv-husets alla vrån och ut på bergsvandring i Bhutan med självaste kungen. Carl Andersson har precis startat sin femtonde tjänst på SVT och ser ingen anledning varför han skulle byta arbetsplats nu. Han har cirka fem år kvar innan han går i pension och trivs fortfarande som fisken i vattnet.

– Det är roligt att få göra så många olika saker, säger han.

En Stockholmsarkitekt sa nyligen i samband med ett ombyggnadsprojekt att en typisk projektledare i Sverige i dag är en vit man i övre medelåldern som har stor integritet, vet vad han pratar om. Han känner ju till hela verksamheten – och kan urskilja behov från önskemål.

– När jag hörde den beskrivningen skrattade jag – det var ju en beskrivning av mig, säger Carl Andersson, elsäkerhetsansvarig och numera marknadschef på SVT.

Projektledare är just vad han har varit sedan i höstat. Eftersom Carl Andersson har arbetat på SVT sedan 1976 och hunnit med 14 olika tjänster känner han till SVT:s fastigheter och behov både utan och innan. Därför passade han bra i rollen som huvudprojektledare för ombyggnadsprojektet av SVT-husen på Gärdet i Stockholm. Sveriges radio är inte överens med SVT om hur resultatet ska bli och därför står projektet stilla. Under tiden har Carl fått uppgiften att vikariera som marknadschef, utöver sitt fortsatta jobb som elsäkerhetsansvarig på 10-15 procent av arbetstiden.

– Hej chefen, vad bra att du kommer hit efter påsk, hälsar två kollegor som går förbi i en korridor på första planet i tv-huset. Här samsas tv-produktion med administration och likt en kameleont passar Carl in i stort sett vilken roll som helst här.

– Mitt jobb som elsäkerhetsansvarig har gjort att jag håller mig à jour med vad som händer på elfronten. Elsäkerhetsarbetet ger honom också insikt i vad ett nytt mediehus kan tänkas behöva i framtiden. 

Modern utrustning har höga temperaturer och behöver nya anordningar, därför är det viktigt att bygga om från grunden.
Carl Andersson

En ännu större motivation till att bygga om de totalt 60 000 kvadratmeter stora husen är att SVT har avsevärt färre medarbetar nu än tidigare, så det behövs inte lika mycket kontorsutrymme. SVT har också lagt ut flertalet produktioner på externa bolag och har därför inte användning för de stora ateljéhallarna längre.

En lång gång nere i källaren förbinder tv-huset med kontorshuset, UR och Radiohuset. Bakom låsta dörrar ligger apparatrummet där UPS och reservaggregat möjliggör att exempelvis Godmorron går ut till Sveriges befolkning – oavsett om det skulle bli strömavbrott i resten av huset. Här samsas tjocka och tunna kablar som ringlar sig från taket ner till golvet. Carl säger att när han var teknisk chef såg det annorlunda ut här inne:

– Då var det några äldre tekniker som höll ordning på saker och ting. Damm är en elsäkerhetsrisk, säger han och pekar på datorer och lådor som står och ligger lite varstans.

En gång om året ser Carl till att alla SVT:s elcentraler i hela landet blir termograferade och kontrollerar varmgång eftersom det ofta blir snedbelastning i företagets elnät.

– VI har övertoner i våra elnät, nollan går väldigt varm, förklarar han.

Carl tar in en firma som gör jobbet. Det tar normalt en till två dagar att gå igenom hela TV-huset. Mobilutrustningarna i SVT:s fordon besiktigas också varje år.

– Elektriker är jättebra folk, tycker Carl.

– När vi hade brist på filmelektriker 1994 och -95 gick jag till Arbetsförmedlingen och frågade om det fanns några som ville göra praktik hos mig. Jag rekryterade elva, varav två tjejer. Flera av dem är fortfarande kvar här.

Carl går ut från apparatrummet och vidare genom korridoren, ut i en korridor där alla inspelningsstudior ligger. En stor grön drake står utanför studio tre och vittnar om att barnfavoriten Bolibompa sänds därinne.

Vartannat år går Carl och hans kollegor igenom elutrustningen i SVT:s fem studior i Stockholm och de övriga åtta som finns utspridda i landet. Han hjälper också UR med deras tre studior i Malmö, Göteborg och Umeå.

– Vi tar exempelvis ned lamporna och gör okulära och mekaniska besiktningar av dem.
Carls kanske viktigaste uppgift som elsäkerhetsansvarig är att bevaka att all hantering av el går rätt till, speciellt när så mycket av produktionen ligger ute på externa produktionsbolag.

Ny scenografi och dekor måste kontrolleras så att den är elsäker. Det är också ett måste att hålla koll på olika typer av inspelningsmiljöer som skulle kunna innebära större elsäkerhetsrisker. Heminredningsprogram för och med barn är ett exempel där alla SVT:s elansvariga måste ha god kännedom om var och hur de filmar så att elolyckor kan undvikas.
Carl Andersson


Eftersom allt fler produktioner
läggs ut på externa produktionsbolag måste Carl och hans kollegor också kontinuerligt informera frilansare om elsäkerhet.

– Det geografiska ansvarsområdet blir allt större och i dag är vi endast tio stycken på SVT som har elansvarsrollen, men vi är alla över 55 år och behöver yngre folk med elkompetens.

Det märks att Carl ännu inte har tröttnat på sin arbetsplats. Han säger att han tänker fortsätta cykla till Gärdet varje morgon, oavsett väder – precis som han har gjort sedan han började på SVT för snart 38 år sedan, tills han går i pension om cirka fem år.

– Däremot tänkte jag att jag har blivit gammal när jag fick höra att de ska riva upp Operans gamla scengolv och bygga nytt eftersom det har blivit för gammalt, säger han och skrattar. Carl var med när golvet byggdes. Det var bland hans första jobb som elektriker på F. Svenssons elbyrå.

– Vi drog en massa el under golvet så att det skulle kunna höjas och sänkas. I lunchköerna stod operasångare och sjöng på någon opera, säger han och ler åt minnet.

Carl Andersson tycker SVT är en bra arbetsgivare som månar om sina anställda, och att det bästa med att jobba på SVT är att han får prova på så många olika saker.

– Men jag är väl en udda fågel, säger Carl och ler lite snett.

FAKTA

Carl Andersson

Född: 1953
Ålder: 60 år
Född: Blackeberg i Stockholm
Familj: Sambo och två utflugna döttrar.
Bor: I hus i norra Ängby
Fritidsintressen: Cykla! Jag cyklar överallt, även på vintern. Vi är ett gubbgäng som träffas på helgerna och cyklar tillsammans. Carl gillar också att snickra och bygga saker på landet, samt resa och se världen.
Favoritresmål: Italien. Ogärna till exotiska platser.