”Informera om farliga infravärmare”

Publicerad 27 maj 2014, 10:54

Flera infravärmare som säljs av de mest välkända bygg- och elektronikhandlarna i Sverige är livsfarliga att använda utomhus. När sommaren nu närmar sig vill allt fler låta installera infravärmare, och Elsäkerhetsverket uppmanar alla att se över säkerheten – något som elinstallatörer kan hjälpa till med.

Dagens Industri, som uppmärksammat Elsäkerhetsverkets varningar, skriver att flera butiker och närbutiker slarvar med att märka ut om infravärmaren är gjord för inom- eller utomhusbruk. Det är Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, mycket kritisk till.

– Man använder helt olika kablar för inom- och utomhusbruk. Har man ”fel” infravärmare på terrassen en hel sommar kan sladden påverkas både av solens UV-ljus och av regn och fukt. Sladden kan spricka av de påfrestningarna, och det är inte bra när man exempelvis ska flytta på infravärmaren eller dra ur kontakten. Man kan dö, säger han till tidningen.

Martin Gustafsson förklarar att infravärmare som är avsedda för inomhusbruk ofta ser likadana ut som de som är ämnade för utomhusbruk.

Johan Martinsson är bransch- och affärsutvecklingschef på Elektriska Installatörsorganisationen. Han förklarar att elinstallatörer kan bidra med sin kunskap.

– Återigen får vi bevis för det vi tidigare visat i EIO:s rapport ”Noll koll – stora brister vid försäljning av elartiklar”. Försäljarna slarvar och det är livsfarligt. Vad elektriker och elinstallatörer kan göra i just detta fall är att öka medvetenheten och kanske diskutera med kunderna de träffar, säger han.