BI svarar Byggnads imorgon

Publicerad 13 mar 2014, 13:06 | Uppdaterad 7 apr 2021

Imorgon räknar Sveriges Byggindustrier (BI) med att svara på fackförbundet Byggnads yrkande om att införa ett solidaransvar i kollektivavtalet. Byggnads har uppgett att syftet med uppsägningen av byggavtalet den 20 februari är att sätta press på arbetsgivarna, men i ett första förhandlingsmöte i förra veckan bad BI att få återkomma med sitt bemötande av Byggnads krav.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI, säger att yrkandet från Byggnads varit i princip oförändrat det senaste året.

– Vi har förhandlat under ett års tid i en arbetsgrupp. Imorgon ska vi ses igen och vi räknar då med att svara på Byggnads yrkande om att införa ett solidaransvar i kollektivavtalet, säger han.

Sveriges Byggindustrier vill utveckla branschens gemensamma kontrollsystem ID06 och se regler och lagar som inkluderar alla företag i branschen. Byggnads vill föra in i kollektivavtalet att företag ska ta ett ekonomiskt ansvar för hela entreprenadkedjan.

BI hävdar att det är helt uteslutet, eftersom det både är olagligt och olämpligt.

Samtidigt gav EU nyligen klartecken för en reglering av huvudentreprenörsansvaret i respektive medlemslands lagstiftning.

FAKTA

Byggnads krav

1. Den anställde som har drabbats ska i första steget vända sig till sin egen arbetsgivare och ställa krav.

2. Om det inte hjälper så ska den enskilde eller den fackliga organisationen vända sig till huvudentreprenören eller någon av de andra entreprenörerna ovanför i kedjan, inom tre månader från fordrans förfallodag. Annars faller kravet.

3. Den entreprenör som får kravet mot sig har rätt att inom tio dagar invända mot kravet och påkalla förhandling.

4. Om ingen förhandling påkallas blir huvudentreprenören eller den entreprenör som finns ovanför i kedjan skyldig att kompensera den drabbade löntagaren. Huvudentreprenören eller den underentreprenör som står ovanför i kedjan får följaktligen ta ansvar för att underentreprenören inte sköter sig.