Arbetsplats där stor säkerhet krävs

Publicerad 27 feb 2014, 15:14 | Uppdaterad 24 feb 2021

De som ska in och arbeta på det som kallas den aktiva sidan i kärnkraftverket står lugnt i underkläderna och väntar på sin tur att gå genom spärrarna. I och med det pågående upprustningsarbetet är det fler än vanligt som går in till området i och kring reaktor två. Anders Jansson och Christopher Eriksson leder arbetet för elektriker från Midroc Electro och jobbar här varannan vecka.

Väl innanför alla yttre säkerhetsavspärrningar på Oskarshamns kärnkraftverk, återstår en del turer för att ta sig in till de delar som rymmer reaktor och turbin. Här står kollegorna i underkläderna och väntar på att registrera sin dosimeter och låta läsaren registrera fingeravtrycket. Det krävs för att de ska få passera spärrarna. Därefter tar alla, såväl personal som tillfälliga besökare, på sig overall, hjälm och särskilda skor.

Vid utpassage lämnas allt kvar och personalen knallar ut i underkläderna för att byta om till lunch eller för att avsluta arbetsdagen. Varje person går igenom en sluss där det kontrolleras att inga kontaminerade partiklar följer med.

Inne på det aktiva området är det inte tillåtet att äta, snusa eller tugga tuggummi. Skulle partiklar med låg radioaktivitet, av sådan typ som normalt blockeras av huden, hamna inuti kroppen innebär det större risk för skador. För en besökare är proceduren häpnadsväckande, men den rutinerade personalen höjer inte på ögonbrynen.

Anders Jansson, elektriker och arbetsledare hos Midroc Electro, har jobbat på verket i Oskarshamn från och till under snart åtta år. Han bor i Nyköping och är anställd av Midroc Electro i Södertälje. Just nu leder han arbetet med att ordna kabelvägar och dra kabel inom ramen för den pågående upprustningen. Det är närmast ofattbara mängder utrustning som ska komma på plats och en stor del av arbetet sker i den så kallade aktiva avdelningen.

– En arbetsvecka kan se helt olika ut, säger Anders Jansson. Ibland har vi totalt flyt och vissa veckor stöter vi på problem. Det kan vara en sträcka som saknar kabelvägar och vi måste hitta sätt att lösa problemet. Det är händelserikt och kul att lösa problem.

Det är tysk personal från den internationella kärnkraftsentreprenören Areva som har ansvar för de jobb Anders Janssons grupp genomför och han har mycket kontakt med de tyska projektansvariga.

– Jag får uppgifter från dem om vad som ska göras och utifrån det planerar jag och sätter folk i arbete. Idag ska jag visa designfolk var vi behöver få kabelvägar ritade så att vi kan komma vidare.

Varje arbetsinsats kräver arbetsbeskrivning och arbetstillstånd. Efter slutfört arbete dokumenteras det noga. Det gör det möjligt att följa arbetsflödet bakåt om problem uppstår eller om något måste åtgärdas. Men det är inte enbart en säkerhetsåtgärd. Anders Jansson förklarar att dokumentationen kan vara till hjälp om liknande problem uppstår igen. Då är det möjligt att gå tillbaka och se tidigare lösningar.

Christopher Eriksson är projektledare hos Midroc Electro för en grupp som för närvarande är cirka 70 man på plats. Femton av dem är arbetsledare som Anders Jansson. Christopher berättar att just arbete med att åtgärda oväntade problem är en uttalad del i företagets uppdrag tillsammans med kabeldragning och konstruktion av kabelvägar.

– Vi spelar också en viktig roll i och med att vi är ett av få företag med svensktalande personal i det här stora projektet, säger c.

Själv började han sitt arbete för Midroc Electro för ett halvår sedan och han tycker att uppdraget på kärnkraftverket är spännande. Vänner och bekanta hade många frågor om hur han såg på riskerna med jobbet och om det kändes skrämmande.

Mitt svar är att jag snarare tycker tvärt om, att det känns säkrare än många andra arbetsplatser. Säkerheten är den absoluta prioriteten här och visst kan man nästan känna en viss frustration över alla säkerhetsåtgärder och –rutiner. I sådana lägen gäller att tänka efter lite och begrunda anledningen.
Christopher Eriksson

Anders Jansson berättar att säkerhetsåtgärder och rutiner ökat sedan han själv först började i Oskarshamn.

– Då kunde vi köra och parkera precis utanför. Nu har vi ett yttre skydd som bilarna passerar och sedan följer inpasseringen av personalen till själva anläggningen. Mycket av den typen av säkerhet har ökat successivt som skydd mot attentat, intrång av obehöriga och liknande, säger Anders Jansson.

Alla som jobbar i anläggningen genomgår grundläggande utbildning om strålning och strålskydd och de som är arbetsledare går även mer omfattande utbildningar både inom säkerhet samt rutiner för arbetstillstånd.

Som installationselektriker har Anders Jansson också gjort en hel del uppdrag i vanliga hus och fastigheter. Det som är roligast med uppdraget i Oskarshamn är att allting sker i så stort format, tycker han

– Det är mycket folk, mängder av material, stora ytor, många våningar och komplexa projekt. Det är verkligen kul att vara en del av det här.

Anders Jansson och Christopher Eriksson spenderar varannan vecka på kärnkraftverket i Oskarshamn och varannan vecka hemma med sina familjer i Nyköping respektive Tierp. De flesta av kollegorna gör på samma sätt. Midroc ombesörjer boende under arbetsveckorna och personalen delar lägenhet eller ett hus med kollegor från samma företag.

– Vi tränar tillsammans, umgås och snackar en hel del, men det är klart att jag vill att tiden ska gå så att jag kan komma hem till familjen. Det är bra när jag kan jobba så långa dagar som möjligt. Jag trivs verkligen med jobbet och det gör också att veckan passerar snabbare, säger Anders Jansson.

För några år sedan höll han på med bygget av familjens hus. Alla timmar ensam på kammaren gav honom möjlighet att läsa på alla tänkbara perspektiv på husbygget.

– Nu har jag inget sådant projekt på gång, så nu blir det mest träna, käka och kanske titta på film på datorn. Vi får se om det dyker upp något nytt.

 För elektrikerna från Midroc Electro kommer uppgifterna att ändra karaktär något i takt med att projektet med moderniseringen av reaktor O2 närmar sig sitt slut.

– Vi är med tills reaktorn startar upp i september 2014. I slutfasen kommer det att bli mer arbete med provning och mindre konstruktion, säger Christopher Eriksson.

 

FAKTA

Christopher Eriksson

Ålder: 29 år.
Bor: Tierp.
Jobb: Projektledare på Midroc Electro.
Bakgrund: Tekniker, butikschef.
Familj: Fru och två barn.
På fritiden: Umgås med familjen och bygga bilar.

FAKTA

Anders Jansson

Ålder: 36 år.
Bor: Nyköping.
Jobb: Installationselektriker/arbetsledare på Midroc Electro.
Bakgrund: Treårigt elprogram i Oxelösund med inriktning på installation. ”Att jag blev elektriker har jag inte ångrat en dag.”.
Familj: Fru, två egna barn och ett bonusbarn.
På fritiden: Umgås med familjen och göra små projekt med huset. Senaste projektet var bygget av en pool.