Logga in

Mindre ROT främjar svartjobb

Publicerad
14 jan 2014, 09:46

Med anledning av en pågående statlig utredning som föreslår att taket för rot- och rut-avdrag ska sänkas förklarar Sveriges Byggindustrier att minskade rot-avdrag ökar risken för svartarbete och förstör ”den sunda konkurrens som börjar etablera sig på privatmarknaden”.

De statliga utredarna rekommenderar att taket för rot och rut ska sänkas från 50 000 kronor till 34 000 kronor för att finansiera en slopad kommunal fastighetsavgift för hyresrätter. De anser att skattereglerna i dag är mer gynnsamma för dem som äger hus eller bor i bostadsrätt, och förslaget ska jämna ut skillnaden mellan upplåtelseformerna och öka incitamenten att bygga och hyra ut hyresrätter.

– ROT-avdraget infördes för att motverka svartarbete på privatmarknaden och det är viktigt att den positiva utveckling som nu finns får fortsätta utan negativa förändringar. Ställ inte goda saker mot varandra, säger Peter Löfgren, utvecklingschef Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

– Att minska utrymmet för ROT-avdraget riskerar att öka svartarbetet och förstöra den sunda konkurrens som börjar etablera sig på privatmarknaden. Att öka incitamenten för att bygga och hyra ut hyresrätter är något vi välkomnar, men detta är inte rätt väg att gå, fortsätter han.

Utredningen har även undersökt om rotavdraget kan utvidgas till att gälla hyresrätter och kommit fram till att detta inte möjligt då en sådan utvidgning riskerar att påverka regleringen av det underhållsansvar som i dag vilar hos hyresvärden.