Logga in

Fallolyckor orsakar flest skador på jobbet

Publicerad
21 aug 2017, 11:00

35 procent av alla arbetsolyckor är fallolyckor. Anna Weigelt, analyschef på AFA Försäkringar, presenterar statistik som ger bilden av ett stort problem för byggbranschen och praktiskt taget hela arbetsmarknaden.

Precis som för de flesta yrkesgrupper är det den vanligaste formen av arbetsolycka för elektriker, och för VVS-montörer är det näst vanligast efter strax efter skärskador.

För samtliga inom installatörsyrken är det fall från samma höjd som är vanligast. Det är helt enkelt då någon halkar eller snubblar på platt mark.

Serie arbetsmiljö del 1: Elektriker drabbas av andra yrkesgruppers asbestdamm

Anna Weigelt.– Så fort du måste förflytta dig i jobbet finns risk att ramla. När det gäller fall inomhus från samma höjd är det oftast stökigt eller fuktigt golv som är förklaringen. Ett enkelt sätt att förebygga fall i samma höjd – att ha rätt skor på sig, och att hålla rent. På höjder är det viktigt att man följer säkerhetsföreskrifterna och att utrustningen är hel, säger Anna Weigelt.

Installatörer inom el och VVS jobbar ofta upp under tak och från stegar, saxliftar och ställningar. Att falla från höjd leder självfallet till de mest allvarliga skadorna.

– Så fort du måste förflytta dig i jobbet finns risk att ramla. När det gäller fall inomhus från samma höjd är det oftast stökigt eller fuktigt golv som är förklaringen.

Anna Weigelt, analyschef på AFA Försäkringar

Artikelserie arbetsmiljö del 3: Bravida ser tydliga mönster i fall från hög höjd

Definitionen av allvarlig skada är sjukskrivning i minst en månad eller medicinsk invaliditet, och cirka 50 procent av de allvarliga fallolyckorna leder till medicinsk invaliditet. Den påfrestning och det lidande fallskadorna orsakar individen är svår att mäta, men kostnaden för samhället är utan tvivel omfattande.

FAKTA

Fallolyckor

• 35 procent av arbetsolycksfallen är fallolyckor
• 1 402 fallolyckor rapporterades bland elektriker mellan åren 2010 och 2015.
• 35 procent av fallolyckorna bland elektriker var att betrakta som allvarliga
• 40 procent av fallolyckorna bland VVS-montörer var att betrakta som allvarliga
• 50 procent av de fallolyckor som kategoriseras som allvarliga leder till medicinsk invaliditet.

Serie arbetsmiljö del 1: Henrik vet inte hur mycket asbest han har i lungorna

Problemet med att halka eller ramla på samma höjd har Ingegerd Glimberg, inspektör på Arbetsmiljöverket, tittat närmare på.

– Varje år måste cirka 5 000 arbetstagare sjukskriva sig på grund av att de har halkat eller snubblat på jobbet.

Mellan år 2012 och 2016 ledde olyckor orsakade av fall från samma höjd till 2 814 sjukskrivningar för yrkesarbetare inom byggverksamhet och tillverkning.

– Varje år måste cirka 5 000 arbetstagare sjukskriva sig på grund av att de har halkat eller snubblat på jobbet.

Ingegerd Glimberg, inspektör Arbetsmiljöverket

Ingegerd Glimberg tror att undersökningar eller skyddsronder med fokus på halk- och snubbelrisker på arbetsplatserna skulle säkert få stor effekt.

– Mycket handlar om ordning och reda men även att tänka på vilka underlag som kan bli hala om de blir våta. Det är ofta mycket enkla åtgärder. Det gäller bara att titta och fundera på var det kan uppstå någon risk: lösa lister, mattkanter, sladdar, ojämnheter, blöta golv eller hala golv vid städning, prylar i gångar, dålig belysning och liknande.

En medarbetares snubbel vänds ofta till skämt, i synnerhet när det inte leder till några större skador. Men faktum är att de skador som inträffar vid snubbelolyckor är i en tredjedel av fallen allvarliga skador.

– Om man i stället tar till vara på tillbudet och åtgärdar orsaken till att någon snubblat så kan man förhindra att någon skadar sig allvarligt, säger Ingegerd Glimberg.