Logga in

Därför sadlar bokredaktören Ida, 47, om till elektriker

Publicerad
12 sep 2016, 08:20

Efter 17 år som bokredaktör skolar Ida Kullander om sig till elektriker. Och framtiden ser ljus ut – redan efter ­första terminen har hon fått tre jobberbjudanden.

Roligt! Ordet återkommer gång på gång när Ida Kullander beskriver hur det är att omskola sig till elektriker vid 47 års ålder: Det är fantastiskt roligt att räkna matte. Jätteroligt att läsa mekatronik. Himla roligt att snart få göra riktiga installationer. Och det ska bli väldigt, väldigt roligt att gå ut på arbetsmarknaden nästa år som nybliven elektriker.

– Jag är så glad att jag tog steget och kom in på den här utbildningen, säger Ida Kullander.

Elinstallatören träffar henne i Lernias lokaler i Hägersten i södra Stockholm. Klassrummen och labbsalarna gapar tomma eftersom det är fredag – en självstudiedag. Här har hon under våren klarat av den första terminen på vuxenutbildningen till elektriker. Två terminer återstår innan hon är färdig. Trots det har hon redan hunnit få tre erbjudanden om jobb.

– Jag vet inte hur seriösa de är, men visst bådar det gott inför framtiden. Jag vill ju bli anställd och längtar efter att ha kolleger, säger hon.

– Jag vet inte hur seriösa jobberbjudandena är, men visst bådar det gott inför framtiden. Jag vill ju bli anställd och längtar efter att ha kolleger.

Trots hennes smittsamma entusiasm över elektrikeryrket så hade Ida Kullander inte en tanke på el-linjen när hon sökte till gymnasiet i slutet av 1980-talet. Det blev i stället naturvetenskaplig linje och därefter universitetsstudier i kultur- och samhällsvetenskap. Efter studietiden har hon frilansat som förlagsredaktör för både fackböcker och skönlitteratur i drygt 17 år.

– Redaktörsjobbet är väldigt roligt. Men jag saknade kolleger, och det var svårt att planera sin ekonomi som frilansare, säger Ida.

Ibland kunde det regna in ganska bra med pengar, ibland sinade uppdragen. Under de sämre perioderna började tankarna på att byta karriär växa fram. Ida funderade framför allt på yrken där det går att se konkreta resultat av sitt arbete. Kanske bagare? Den idén föll när Ida blev glutenintolerant. Trädgårdsmästare då? Nja, arbetsmarknaden verkade tuff. Målare lät kul. Tills Ida kom på att det ska slipas innan det målas, och dammet lockade inte. Men något annat hantverksyrke borde väl passa Ida som alltid har betraktat sig som händig och gärna bygger om därhemma. Elektriker?

– Jag började googla, och insåg att elektriker kan jobba med så himla mycket. Yrket är kreativt och det verkar finnas ett stort behov av folk i yrket, så jag slog till, säger Ida.

– Jag började googla, och insåg att elektriker kan jobba med så himla mycket. Yrket är kreativt och det verkar finnas ett stort behov av folk i yrket, så jag slog till.

Steget från förlagsvärlden till elektrikerbranschen kan tyckas långt. Särskilt som Ida inte kände en enda elektriker – hon hade knappt ens pratat med någon förutom de få gånger det kommit hem elektriker för att sätta upp nya kontakter.

– Jo, jag har jättedåliga branschkontakter. Men nu hoppas jag på ändring!

Hon sökte utbildningen i november i fjol. Antagningsbeskedet kom strax före jul och i januari drog utbildningen i gång. Studierna är på heltid och sorterar under Komvux. Tre klasser startade parallellt, med cirka 25 elever i varje klass.

Spridningen är stor vad gäller åldrar och bakgrund. De flesta är mellan 25 och 30 år, men det finns några fler än Ida som närmar sig 50.

Ett antal av eleverna har tidigare arbetat som elektriker i andra länder och behöver komplettera med en utbildning för svenska standarder och krav. Majoriteten är män, precis som i arbetslivet. Förutom Ida finns det bara en annan kvinna i klassen.

– Det är lite synd att det inte är fler kvinnor, men vi har väldigt trevlig stämning i klassen och motivationen är hög, säger hon.

– Det är lite synd att det inte är fler kvinnor, men vi har väldigt trevlig stämning i klassen och motivationen är hög.

Under våren har klassen betat av åtta kurser på mellan två och sex veckor vardera: matematik, mekatronik, datorteknik, energiteknik, praktisk ellära, servicekunskap, elmätteknik och CAD. Allt har varit kul, tycker Ida. Och hon är glatt överraskad över att utbildningen har varit så pass teoretisk.

– Vi får en gedigen teoretisk bas, och det känns roligt, säger hon.

Skolan är hon också nöjd med. En sak som har imponerat lite extra är att lärarna både fångar upp elever som vill ha extrauppgifter och elever som är lite mer läsovana och behöver extra stöd.

Nu ser hon fram emot höstens kurser där det vankas mer praktiska moment. Nästa vårtermin med åtta veckors praktik ska också bli kul.

En enda sak fick henne att tveka inför karriärbytet: ekonomin under studietiden. Men hon klarar finansieringen genom att ta lite studielån och jobba halvtid parallellt med studierna. Hennes mamma har dessutom skjutit till en slant.

– Vissa veckor har varit lite tuffa, men när du väl börjar jobba så verkar det gå att tjäna ganska bra som elektriker, säger Ida Kullander.

– Vissa veckor har varit lite tuffa, men när du väl börjar jobba så verkar det gå att tjäna ganska bra som elektriker.

Vänner och bekanta har blivit förvånade när de fått höra att Ida skolar om sig till elektriker. Men hon har enbart fått positiv respons. ”Va? Vad roligt!” har många reaktioner låtit. Flera har sedan berättat att de också drömmer om att skola om sig.

– Jag tror att ganska många i 40–50 årsåldern är sugna på att byta bana, säger Ida Kullander.

Vad är ditt råd till personer som funderar på att gå en vuxenutbildning och bli elektriker?
– Gör det! Det är så himla, himla roligt!

FAKTA

Ida Kullander

Bor: Fredhäll i Stockholm.
Familj: 15-årig son.
På fritiden: Klättrar. Inomhus på vintern, utomhus på sommaren.
Boktips: Passionen av
Jeanette Winterson.

FAKTA

Idas utbildning

• Idas kurs heter Utbildning till ­installationselektriker och arrangeras av Lernia.
• Utbildningen tar 64 veckor och är på totalt 1 750 poäng. Den som genomgått utbildningen kan söka ECY-certifikat.
• Bland de 17 kurserna ingår elinstallationer, belysningsteknik och fastighetsautomation.
• Teori varvas med praktiska moment och avslutas med åtta veckors praktik på en arbetsplats.
• Förkunskapskraven är grundskola eller motsvarande. Den sökande ska vara minst 20 år.