Logga in

Miljarduppdrag på norskt sjukhus

Publicerad
8 jun 2016, 14:17

Bravida ska leverera samtliga installationer inom el, tele/datateknik och säkerhet när Tønsbergs sjukhus i norska Vestfold byggs ut. Totala kostnader för projektet är 2,5 miljarder svenska kronor, varav 1,3 miljarder är avsatta till byggentreprenad, inklusive installationer.

– För Bravida blir detta en order av betydande storlek. Projektet är fortfarande i sitt första skede, och ordervärdet kommer att fastställas efter ett inledande förprojekt. Enligt vår erfarenhet brukar elinstallationer utgöra cirka 10 – 15 procent av totala byggkostnader i liknande projekt, beroende på vald lösning, kvalitet, gränssnitt och byggtid, säger Tore Bakke, divisionschef för Bravida Norge, i ett pressmeddelande.

Bravida har de senaste åren vunnit flera stora sjukhusprojekt, bland annat i Østfold och Tromsø i Norge, Nya Karolinska och Värnamo sjukhus i Sverige samt Århus sjukhus i Danmark.

– Det är roligt att Bravida har fått ytterligare ett stort sjukhusuppdrag. Det visar på Bravidas stora kompetens på det här området. Ett projekt av den här storleken innebär ett viktigt tillskott till vår växande orderstock, säger Mattias Johansson, vd och koncernchef för Bravida.

Tønsbergsprojektets direktör, Johan Arnt Vatnan, vill lyfta fram projektets stora ambitioner på kostnadssidan.

– Vi måste stävja utvecklingen med ständigt ökande kostnader i norska sjukhusentreprenader. Utbyggnaden i Tønsberg blir ett pilotprojekt med nya former av kontraktsstrategi, BIM och digitalt samarbete, säger Johan Arnt Vatnan.

Huvudentreprenörer i Tønsbergsprojektet är Skanska AS och Skanska UK. Det inledande förprojektet startar omedelbart och beräknas vara klart i slutet av 2016. Slutligt besked från projektägaren om byggstart och finansiering kommer under första kvartalet 2017. Totalt kommer fem Bravidaavdelningar att vara involverade i projektet.