Logga in

Så blev KNX-villan billigare

Publicerad
22 okt 2015, 11:36

“Jag trodde själv att den skulle bli dyrare”, säger Ulf Nordberg i KNX-föreningens styrelse som lät räkna på en traditionell elinstallation jämfört med KNX i en enplansvilla med fyra rum och kök.

– När vi berättade om det här på Elmässan så började det med att folk satt med armarna i kors och såg skeptiska ut. Ju längre presentationen gick desto mindre försvarsställningar och ju fler nickade huvuden såg jag.

Det säger Ulf Nordberg KNX-specialist på Siemens som sitter i KNX-föreningens styrelse. Det han berättar om är det räkneexempel som vi redan berättat om i korthet. KNX-föreningen lät en elkonsult ställa kostnaden för en traditionell elinstallation direkt mot motsvarande installation med KNX. Allt går ut på att slå hål på föreställningen om att KNX är dyrt. Inte bara lekmän och konkurrenter gör uttryck för den åsikten. Det är relativt vanligt som elinstallatörer säger att KNX är dyrt.

– Man har hört på stan att det är dyrt, krångligt och ingen vill ha det. Det var därför vi gjorde den här uträkningen och tog in priser på en traditionell installation och en KNX-installation – för att en gång för alla få en rättvis jämförelse.

Det slutade med att KNX-installationen blev 1 600 kronor billigare än den traditionella installationen. Hur gick det till?

FAKTA

Så blev KNX-villan billigare

Enplansvilla med ett stort sovrum och två små, samt vardagsrum, kök och tvättstuga.

Traditionell elinstallation

Arbetskostnad: 51 000 kronor

Materialkostnad: 50 300 kronor

Summa: 101 300 kronor

KNX-installation

Arbetskostnad: 34 800 kronor

Materialkostnad: 63 400 kronor

Programmering: 1500 kronor

Summa: 99 700 kronor

För att jämförelsen ska bli så rättvis som möjligt innehåller KNX-installationen knappt några extra funktioner: bara en kom-hem-funktion och en släck-allt-knapp. I övrigt handlar det om att tända och släcka lampor med tryckknappar.

Varför blir arbetskostnaden i KNX-installationen så mycket billigare?

– Det är så enkelt att det är mycket färre kablar att dra fram, det sparar en hel del tid, säger Ulf Nordberg.

Det finns också andra fördelar. Installationen går mycket lättare att ändra, till exempel om kunden ångrar sig och vill ha en annan funktion på en tryckknapp.

– Det här är verkligen den enklast möjliga KNX-installationen. Men när man väl har den så är det lätt att lägga till mer funktionalitet, som till exempel för energioptimering, golvvärme och fjärråtkomst via mobila enheter, säger Ulf Nordberg.

Det fanns en medveten tanke bakom att välja just en enkel enplansvilla med belysning och brytare enligt svensk standard. Utgångspunkten var att det skulle vara ett typiskt projekt för en privatperson som betalar med egna pengar.

– Vi var flera som trodde att det skulle bli dyrare. Jag själv gissade på 4 000 kronor dyrare och flera kollegor trodde på mellan 15-20 000 kronor mer för KNX-villan. Men nu har vi fått en bra utgångspunkt för att kunna föra den här diskussionen framåt, säger Ulf Nordberg till Elinstallatören.